João Tavares de Pina Rufia! Tinto is een biologische rode wijn geproduceerd door Quinta da Boavista met de rassen rufete, jaen en touriga nacional in de DOC Dao, in Beiras (Portugal).
João Tavares is een echte biologische wijnbouwer die een revolutie ontketent in de Beiras-regio. In een gebied waar voornamelijk coöperatieve wijn wordt geproduceerd, zet hij zich in voor de productie van natuurlijke wijnen op zijn Quinta da Boavista wijnmakerij, waarbij hij verloren gewaande inheemse druivensoorten terugwint en de quinta zelfvoorzienend maakt op het gebied van energie. Het resultaat zijn heerlijke en delicate wijnen met minimale interventie.
João Tavares de Pina Rufia! Tinto is afkomstig van wijngaarden op granietrotsgrond met klei, kalksteen en wat schist. Er wordt biologische landbouw bedreven met biodynamische behandelingen en de biodiversiteit omvat bomen, gras, planten en dieren. Wanneer de druiven hun optimale rijpheid hebben bereikt, worden ze met de hand geoogst.
In de wijnmakerij brengen de druiven van João Tavares de Pina Rufia! Tinto 8 tot 10 dagen door op de schil en gisten spontaan met inheemse gisten in roestvrijstalen tanks. De wijn blijft vervolgens 12 maanden op zijn droesem in roestvrijstalen tanks. Ten slotte wordt hij ongefilterd gebotteld met een minimale toevoeging van zwaveldioxide.
João Tavares de Pina Rufia! Tinto is het bewijs dat een heerlijk delicate wijn op een natuurlijke manier kan worden gemaakt. Een echt biologische wijn waarbij zo weinig mogelijk is gedaan in de wijngaard en in de kelder.