Portwijn

De beste portwijnen

De portwijn behoort tot het genre van de versterkte wijnen, aangezien tijdens de gisting brandewijn wordt toegevoegd. Het zijn wijnen met een sterk alcoholgehalte, intense aroma's, zoet en soms met een hoge tanniciteit in sommige van zijn categorieën.

Conoce Porto

Portowijn, ook bekend als Porto, of vinho do Porto in het Portugees. in het Portugees, is een versterkte of verrijkte wijn, d.w.z. een wijn waaraan tijdens het productieproces alcohol wordt toegevoegd, waardoor het alcoholgehalte wordt verhoogd en de wijn textuur, zoetheid en robuustere smaken krijgt en een buitengewone houdbaarheid kan hebben. Al deze wijnen hebben restsuiker, dus vele zijn zoet en andere zijn extreem zoet. Portwijn is, zonder twijfel, een echt Portugees wijnjuweel van wereldfaam.

Oorsprong van portwijn

De stad Porto, in het noorden van Portugal, is de op één na belangrijkste stad na Lissabon, en haar naam betekent, net als die van haar beroemde wijn, "De haven."

Deze wijnen zijn in de zestiende eeuw in Portugal ontstaan als gevolg van de zoektocht naar methoden om ze te bewaren tegen de ongunstige omstandigheden die ze tijdens hun overbrenging moesten doorstaan, zodat ze in voor consumptie geschikte omstandigheden konden aankomen in de verschillende landen waarheen ze reisden, voornamelijk naar de Britse eilanden.

Het klimaat, de bodem en de variëteiten vanPorto

Portugal is een van de landen met het grootste aantal inheemse druivenrassen. Portwijn wordt gemaakt van coupages die een grote verscheidenheid van verschillende druiven kunnen bevatten. Er zijn er meer dan 80 toegestaan, waaronder Malvasia Dourada, Malvasia Fina, Gouveio en Rabigato voor witte portwijnen die, in tegenstelling tot de rode wijnen, in zeer kleine hoeveelheden worden gemaakt; en onder de rode wijnen overheersen Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Franca, Touriga Nacional en Tinta Cāo voor de rest van de portwijnen.

De wijnstokken waarvan de portwijnen worden gemaakt, komen uit het wijngebied Alto Douro, een gebied in het noordoosten van Portugal dat meer dan 26.000 hectare beslaat en door de Unesco is geclassificeerd als werelderfgoed, waar eeuwenlang heroïsche oogsten zijn uitgevoerd op de steile hellingen van schist, graniet en leisteen die de doorgang van de Douro bewaken en waar het uitzicht een van de meest spectaculaire landschappen van de internationale wijnbouw is.

En het is in de stad Vila Nova de Gaia, gelegen vlak voor Porto, aan de andere kant van de Douro waar veel van de grote kelders of armazens en exporteurs van portwijn zijn gevestigd en waar zelfs de vinificatie van de druiven afkomstig van de Boven-Douro werd uitgevoerd. Tegenwoordig wordt de wijn gemaakt in de buurt van de wijngaarden, in de Quintas, de naam die gegeven is aan de wijnmakerijen.

Productie van portwijn

Nadat de druiven waren geoogst, werden de trossen overgebracht naar de kelders waar het traditionele druiven tappen plaatsvond, wat voor portwijnen een echte ceremonie is. De al dan niet gekneusde druiventrossen worden in een soort granieten kubussen gegoten die "lagares" worden genoemd en waar een groep arbeiders de druiven 12 uur lang intrapt om er kleur en tannine aan te onttrekken en waar ze perioden van intreding kunnen afwisselen met perioden van dans. Deze methode biedt een efficiënte en minder gewelddadige manier om het most te verkrijgen. Vandaag de dag gebruiken veel Quintas deze methode nog steeds voor de productie van hun portwijnen van hoge kwaliteit, terwijl anderen deze procedure hebben gemoderniseerd door het traditionele stampen te vervangen door geautomatiseerd ponsen.

De verkregen most laat men gisten en men voegt één deel eau-de-vie, die op druivenbasis moet zijn, aan vier delen wijn toe om de gisting te stoppen voordat zij op natuurlijke wijze is geëindigd, en wel op het juiste moment om de gewenste hoeveelheid restsuiker in het eindproduct te verkrijgen. Door dit proces worden wijnen verkregen met een alcoholgehalte tussen 17º en 25º en, afhankelijk van de hoeveelheid suiker, kunnen ze zoet of zeer zoet zijn. De wijn wordt vervolgens in vaten gerijpt om te voorkomen dat het hoge alcoholgehalte de aanwezigheid van krachtigere tannines versterkt.

Soorten portwijn

Binnen de portwijnen zijn er verschillende stijlen naar gelang van hun uitwerking en rijping. Elk van hen biedt ons verschillende organoleptische kwaliteiten die hun bijzondere persoonlijkheid, karakter en levensduur bepalen. Hier leggen wij de populairste uit om het je gemakkelijker te maken een keuze te maken.

White Port of witte port is een jonge portwijn die wordt gemaakt van witte druiven en wordt ingedeeld naar de hoeveelheid restsuiker (van "bijna droog" tot zoet). Het zijn "non-vintage"-wijnen, d.w.z. een mengsel van wijnen van verschillende oogstjaren die gemiddeld drie jaar op hout rijpen alvorens ze voor consumptie worden vrijgegeven.

Ruby Port of Ruby Port is een jonge portwijn, zonder oogstjaar en met een mooie robijnrode kleur, vandaar de naam. Het zijn meestal volle en fruitige wijnen, met goed geïntegreerde alcohol. Ze rijpen twee tot drie jaar op hout voordat ze worden gebotteld en klaar voor consumptie worden vrijgegeven voor de verkoop.

Tawny Port of Tawny Port is een portwijn waarvan de stijl gewoonlijk het meest succesvol is en tot de bekendste behoort. Zijn naam "Tawny" komt ook van zijn "tawny" kleur, een soort amberbruin dat meer of minder intens is naargelang de rijping. Het biedt aroma's die doen denken aan noten, koffie, chocolade of karamel. De beste zijn de Tawny Reserve Ports die gemiddeld zeven jaar in vaten mogen liggen alvorens te worden gebotteld.

Late Bottled Vintage Port (LBV) is een portwijn van een specifiek oogstjaar, geselecteerd op kwaliteit en gemiddeld vier tot zes jaar gerijpt op vat. Laten we zeggen dat hij later gebotteld is (Late Bottled) dan een Ruby Port. De modernere stijlen worden gefilterd voordat ze worden gebotteld, zodat ze zonder decanteren op dronk kunnen worden gebracht. Ze bieden intenser fruit dan de Ruby en kunnen tot twee weken na opening worden bewaard.

Colheita Port of Colheita Port is een stijl portwijn die zeer populair is in Portugal. Hij is afkomstig van afzonderlijke wijnjaren die gemiddeld 8 jaar in vaten zijn gerijpt. Het zijn zeer fijne en oude Tawny Ports waarvan het etiket vermeldt dat ze op vat gerijpt zijn, het oogstjaar en de datum van botteling.

Vintage Port of Vintage Port is een stijl van portwijn die wereldwijd tot de langstlevende wijnen behoort. Hij wordt gemaakt van uitzonderlijke jaargangen die afkomstig zijn van de beste wijngaarden. In zijn jeugd is een Vintage Port complex, rijk en rijk aan tannines. Hij wordt gebotteld als hij twee jaar oud is. In tegenstelling tot Colheita of laat gebottelde Vintage Ports, worden Vintage Ports op fles gerijpt, rijpen ze langzaam en kunnen ze hun hoogtepunt bereiken na misschien 20 jaar of meer en hebben ze een lange levensduur die zelfs de honderd jaar kan overschrijden.

Producten die vergelijkbaar zijn met portwijn

Als je van portwijnen houd, vind u misschien de wijnen van de Madeira P.D.O. in Portugal lekker, en de halfzoete en zoete versies die van de Pedro Ximénez-variëteit in de D.O. worden gemaakt. Jerez-Xérès-Sherry en in de D.O. Montilla-Moriles, in Spanje.

Situación de Porto

Filteren en sorteren

  • --- ---

search

Niepoort Ruby

Portugal Porto (Douro)

Niepoort Ruby
Snel bekijken
Product niet beschikbaar

Graham's LBV 2017

Portugal Porto (Douro)

Een uitstekende genereuze van een uitzonderlijk jaar
Graham's LBV 2017
Snel bekijken
Prijs
€ 18,40
IVA inc.

Burmester LBV 2016

Portugal Porto (Douro)

Een harmonieuze, krachtige en elegante LBV
Burmester LBV 2016
Snel bekijken
Prijs
€ 22,85
IVA inc.

Burmester Tawny Port

Portugal Porto (Douro)

De perfecte wijn om over de Portugese geschiedenis te leren
Burmester Tawny Port
Snel bekijken
Prijs
€ 12,20
IVA inc.
  • Nieuw

Burmester Ruby Port

Portugal Porto (Douro)

Een echt juweel onder de Portwijnen
Burmester Ruby Port
Snel bekijken
Prijs
€ 12,20
IVA inc.
  • Nieuw

Noval Tawny Port

Portugal Porto (Douro)

Noval Tawny Port
Snel bekijken
Prijs
€ 15,60
IVA inc.

Niepoort LBV 2018

Portugal Porto (Douro)

Geconcentreerde, fruitige en kruidige port
Niepoort LBV 2018
Snel bekijken
Prijs
€ 22,15
IVA inc.
  • Nieuw

Burmester Colheita 2009

Portugal Porto (Douro)

Harmonisch, soepel en gestructureerd
Burmester Colheita 2009
Snel bekijken
Prijs
€ 33,00
IVA inc.
  • Nieuw

Burmester Colheita 2012

Portugal Porto (Douro)

Harmonisch, soepel en gestructureerd
Burmester Colheita 2012
Snel bekijken
Prijs
€ 25,45
IVA inc.
  • Nieuw

Niepoort Ruby Dum

Portugal Porto (Douro)

Niepoort Ruby Dum
Snel bekijken
Product niet beschikbaar
  • Nieuw