Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijnen uit Zuid-Afrika

Ontdek de wijnen van Zuid-Afrika geselecteerd door onze sommeliers

De productie van wijn in Zuid-Afrika is niet nieuw, ze heeft een geschiedenis van meer dan 300 jaar. In het begin was de teelt van de wijnstok bestemd voor de productie van brandewijn en versterkte wijnen, maar tegenwoordig is Zuid-Afrika een van de vaandeldragers in de productie van wijnen van de Nieuwe Wereld. Zuid-Afrika heeft door zijn geografische ligging een mediterraan klimaat dat zeer geschikt is voor de druiventeelt. Het Afrikaanse land heeft zelfs zijn eigen variëteit aan de wijnwereld bijgedragen, de pinotage, die een kruising is tussen de druivenrassen pinot noir en cinsault en een sappige smaak biedt die doet denken aan frambozen en bosbessen, vergezeld van tonen van chocolade en tabak.

Zuid-Afrikaanse wijnen worden beschouwd als enkele van de beste in de nieuwe wijnwereld. Het mediterrane klimaat, het bergachtige reliëf, de gevarieerde bodems en de geavanceerde teelt- en vinificatietechnieken maken het mogelijk dit te doen. De prijs-kwaliteitverhouding van hun wijnen is uitstekend en zij bieden een ruime keuze aan mogelijkheden die niemand onverschillig laat.

De wijnen zijn dichter en met meer alcohol dan die van het ras pinot noir. Zijn rode wijnen van cabernet sauvignon en syrah zijn ook bekend en gewild. De chenin blanc is daarentegen de meest geteelde witte druivensoort en wordt ook wel steen genoemd. Ook populair en gewild zijn Zuid-Afrikaanse wijnen gemaakt van sauvignon blanc en chardonnay. Laat je verrassen door de wijnen van Zuid-Afrika! Een mooie gelegenheid om dit interessante Afrikaanse land te verkennen.

Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijn

.

Zuid-Afrika is het oudste wijnproducerende land in de zogenaamde Nieuwe Wereld. De wijn in Zuid-Afrika vindt zijn oorsprong in het koloniale tijdperk, meer bepaald in de 17e eeuw. 17. In die tijd werd bij Kaap de Goede Hoop een bevoorradingsbedrijf opgericht voor degenen die de route naar Indië maakten. Het was de stichter van het bedrijf die besloot wijnstokken uit Spanje, Frankrijk en Duitsland te importeren en aan te planten om er wijn van te maken. Hij dacht dat hij dankzij de wijn de gevallen van scheurbuik onder zeelieden kon verminderen.

Later plantte de eerste gouverneur van Kaapstad, Simon van der Stel, wijngaarden aan op het voormalige Wildebosch. Hij doopte zijn land Stellenbosch, wat letterlijk "Van der Stel's bos" betekent.

Zuid-Afrikaanse wijn had jarenlang een goede reputatie en werd over de hele wereld geëxporteerd. Met de uitvoering van het Apartheidsbeleid stagneerde echter de wijnindustrie en werd ook de export verminderd, evenals de invoer van nieuwe technologieën.

Het keerpunt voor Zuid-Afrika en zijn wijnen is de vrijlating van Nelson Mandela uit de gevangenis geweest. Sindsdien heeft zich in het land een ware revolutie voltrokken en zijn de handelsbelemmeringen opgeheven, waardoor het zich kon openstellen voor de wereld.

Zuid-Afrika is momenteel de negende grootste wijnproducent ter wereld. De Zuid-Afrikaanse producenten volgen de internationale trends op de wijnmarkt op de voet en hebben in hun wijngaarden en wijnmakerijen de meest geavanceerde teelt- en vinificatie-technieken toegepast. Dankzij dit alles zijn zij erin geslaagd de meerderheid van de restaurants en speciaalzaken in de wereld te bereiken.

Zuid-Afrikaanse wijnclassificatie.

Wijn uit Zuid-Afrika kan worden ingedeeld op basis van zijn oorsprong (WO Wijn van Oorsprong). Deze classificatie werd in 1973 vastgesteld en verdeelde de Zuid-Afrikaanse wijngaard naar herkomst. Gerangschikt van het grootste naar het kleinste oppervlak vinden we:

Officiële Regio's:De belangrijkste zijn Kustregio WO, die zes districten omvat, en Regio Breedevallei WO, die drie districten omvat en Regio Boberg WO.

Districten: Onderdeel van Kustregio WO zijn Constantia District WO, Durbanville District WO, Paarls District WO, Stellenbosch District WO, Swartland District WO, Tulbagh District WO. Aan de andere kant de drie Breede Rivier Vallei regio's WO: Worcester District WO, Robertson District WO, Swellendam District WO. Tenslotte vinden we nog andere districten die geen deel uitmaken van een grote regio: District Klein Karoo WO, district Olifantsrivier WO, district Overberg WO, district Piketberg WO, Douglas WO, Andalusië WO en Benede-Oranje WO .

.

Tot slot de zogenaamde Ward-denominatie: de kleinste terreineenheden.

Klimaat en bodems.

Het overheersende klimaat in de Kaapprovincie kan worden beschouwd als mediterraan: de winters zijn vrij koud en regenachtig en de zomers zijn droog en kunnen zeer heet zijn. Bovendien hebben zij zeewinden die helpen om de temperaturen te verzachten wanneer deze te extreem zijn en die de teelt van witte druiven vergemakkelijken.

Het terrein speelt ook een belangrijke rol in de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijnen. Zuid-Afrika is gevarieerd en divers. We vinden er graniet-, kalk-, zand- of kleigrond en op verschillende hoogten, want het reliëf is ruig en we vinden er van prachtige valleien of steile bergen tot aangename vlaktes.... Dit geeft de plaatselijke wijnboeren een breed scala aan mogelijkheden om het terroir op verschillende manieren tot uitdrukking te brengen en te interpreteren en zo verschillende wijnen te produceren.

Variëteiten en wijngaarden van Zuid-Afrika.

.

Witte rassen worden het meest verbouwd in Zuid-Afrika, en vertegenwoordigen ongeveer 55% van de meer dan honderdduizend hectare wijngaarden. De rassen van witte druiven, van belangrijk naar minder belangrijk, zijn de Steen (naam die zij geven aan de Chenin Blanc), de Hanepoot (Muscat van Alexandrië), de Colombard, de Sauvignon, de Cape Riesling en de Chardonnay. Van de rode wijnen vinden we de Cinsault, Cabernet Sauvignon, Pinotage (kruising van Cinsault en Pinot Noir) en Syrah, Merlot, Cabernet Franc en Pinot Noir.

Filteren en sorteren

  • --- ---