Portugese wijn

Bakermat van witte en rode wijnen, van vrijgevige wijnen, bijzondere wijnen...

De Portugese wijn gaat verder dan de grote versterkte wijnen die de streek van Porto te bieden heeft en die de streek beroemd hebben gemaakt. Portugal staat op de eerste plaats in de wereld wat betreft wijnconsumptie per hoofd van de bevolking. De rijkdom is zo groot dat er overal in het land wijngaarden zijn, zelfs op de eilanden, en dat er meer dan 250 inheemse variëteiten bestaan, waarvan er vele nergens buiten het land groeien. Bakermat van witte en rode wijnen, versterkte wijnen, eigenaardige wijnen zoals die van Madeira, mousserende wijnen, rosés... een interessante ontdekkingsreis van nabijgelegen schatten. Bem-vindos!

Filteren op

Prijs
Score
Land van herkomst
Productiegebied
Denominatie van oorsprong
Wijnhuizen
Stijl
Rijping
Type druif
Uitwerking
Formaat
Koppelen
Jaar

Er zijn 221 producten.

Je bekijkt 221 producten

Soalheiro Alvarinho 2022

Verleidelijke mineraliteit

Portugal   Vinho Verde (Minho)

Soalheiro Alvarinho 2022
Snel bekijken
6x
Bespaar € 4,20
€ 13,90
Eenheid
Prijs
€ 14,60
IVA inc.
  • Nieuw

Vadio Tinto 2019

Een fusie van elegantie en concentratie

Portugal   DOC Bairrada (Beiras)

Vadio Tinto 2019
Snel bekijken
93
Decántalo
Ecologisch
-10%
€ 15,60
Prijs
€ 14,03
IVA inc.
  • -10,06%

Niepoort 10 Years Old Tawny

Portugal   Porto (Douro)

Niepoort 10 Years Old Tawny
Snel bekijken
91
Parker
88
Decanter
6x
Bespaar € 6,30
€ 34,20
Eenheid
Prijs
€ 35,25
IVA inc.

Muros Antigos Alvarinho 2022

Een geurige en precieze Alvarinho

Portugal   Vinho Verde (Minho)

Muros Antigos Alvarinho 2022
Snel bekijken
90
Decántalo
Veganistisch
6x
Bespaar € 3,60
€ 12,00
Eenheid
Prijs
€ 12,60
IVA inc.

Humus Rosé 2021

Een atypische rosé

Portugal   Vinho regional de Lisboa (Lissabon)

Humus Rosé 2021
Snel bekijken
Ecologisch
Veganistisch
Natuurlijk
Prijs
€ 16,75
IVA inc.

Eremitas Paulo de Tebas 2019

Rijkdom en authenticiteit

Portugal   DOC Douro (Douro)

Eremitas Paulo de Tebas 2019
Snel bekijken
95
Decántalo
Ecologisch
6x
Bespaar € 4,80
€ 25,60
Eenheid
Prijs
€ 26,40
IVA inc.

COZs vm-Castelão 2020

Portugal   Vinho de Portugal (Lissabon)

COZs vm-Castelão 2020
Snel bekijken
Ecologisch
Veganistisch
Natuurlijk
-12%
€ 16,75
Prijs
€ 14,73
IVA inc.
  • -12,06%

Graham's 10 Year Old Tawny Port

Een eerbetoon aan ambachten

Portugal   Porto (Douro)

Graham's 10 Year Old Tawny...
Snel bekijken
6x
Bespaar € 5,40
€ 29,55
Eenheid
Prijs
€ 30,45
IVA inc.
  • Nieuw
António Madeira A Palheira...
Snel bekijken
Biologisch-dynamisch
Veganistisch
Natuurlijk
6x
Bespaar € 6,00
€ 33,05
Eenheid
Prijs
€ 34,05
IVA inc.

Anselmo Mendes Parcela Única 2020

Een eersteklas Alvarinho van een uniek stuk land

Portugal   Vinho Verde (Minho)

Anselmo Mendes Parcela...
Snel bekijken
95
Decántalo
93
Parker
95
Decanter
Veganistisch
6x
Bespaar € 6,30
€ 33,25
Eenheid
Prijs
€ 34,30
IVA inc.

Portugal bekleedt de zesde plaats op de wereldranglijst van wijnproducenten. Hoewel het lange tijd alleen bekend is geweest om zijn grote zoete versterkte wijn: port, is de waarheid dat het een breed scala aan witte, rode, rosé, zoete, versterkte en mousserende wijnen heeft.

Zonder hun identiteit te verliezen, hebben de Portugese wijnen zich de laatste tijd in de top van de internationale ranglijst geplaatst. De producenten hebben de evolutie van de moderne wijnbouw snel kunnen bijbenen en de nieuwe generaties onderscheiden zich door hun gehechtheid aan de plaatselijke rassen en door het feit dat zij de essentie van elk van die rassen in hun wijnen tot uiting weten te brengen.

Klimaat, bodem en variëteiten.

Er zijn maar weinig landen die, met niet al te grote afmetingen, kunnen genieten van zo'n grote verscheidenheid aan klimatologische en geologische invloeden. Maar bovenal zijn de twee belangrijkste referenties van het land, enerzijds, het Atlantische klimaat dat de kust baadt en, anderzijds, de twee grote rivieren die het land doorkruisen: De Douro en de Taag.

De geïsoleerde geografische ligging aan de Atlantische rand van Europa, met Spanje als enige buur, heeft ertoe bijgedragen dat de inheemse variëteiten bewaard zijn gebleven en niet, zoals in vele andere landen, zijn meegevoerd door de invloed van Franse stammen.

Bij de rode variëteiten is touriga nacional de stervariëteit, maar ook veelgebruikt zijn baga, castelão francês, ramisco en tinta roriz of, zoals het ook wel wordt genoemd, tempranillo.

Wat witte wijnen betreft, heeft Portugal zich de laatste tijd als een serieuze producent gevestigd. Inheemse variëteiten zoals alvarinho, arinto, loureiro en maria gomes komen het meest voor.

Portugese wijnclassificatie.

Om de kwaliteit van zijn wijnen te garanderen, geeft Portugal verschillende identificerende benamingen op elk van zijn etiketten. Deze hangen af van waar ze geboren worden en hoe ze gemaakt worden:

Deze hangen af van waar ze geboren worden en hoe ze gemaakt worden:

Kwaliteitswijnen uit een bepaald gebied (VQPRD) bestaan uit wijnen van hoge kwaliteit met een beperkte productie, die worden gemaakt van specifieke rassen uit bepaalde gebieden. Binnen deze benaming zijn er twee onderverdelingen:

Denominatie van gecontroleerde oorsprong (DOC) wijnen zijn afkomstig uit de oudste producerende regio's die geografisch zijn afgebakend en gereglementeerd door hun eigen wetgeving waarin de kenmerken van de bodem, de druivenrassen, het wijnmaken en het bottelen worden bepaald.

Wijnen met gecontroleerde oorsprongsbenaming (IPR) zijn wijnen uit regio's die minimaal vijf jaar moeten voldoen aan de kwaliteitsnormen om DOC te worden.

Regionale wijnen zijn tafelwijnen die in een specifiek productiegebied worden geproduceerd.

Tafelwijnen zijn wijnen die niet onder een van de bovengenoemde categorieën vallen, maar die desondanks snel zijn meegegaan met de nieuwe generatie innovaties op wijnbouwgebied en zich volledig hebben losgemaakt van de oude versneden wijnen die als "garrafeira" worden aangeduid.

Belangrijkste productiegebieden.

Met deze classificaties kunnen we zeggen dat er momenteel 31 Beschermde Oorsprongsbenamingen en 14 Geografische Aanduidingen over het Portugese land verspreid zijn. Een grote diversiteit aan verschillende scenario's die geografisch zijn afgebakend van zijn belangrijkste rivieren: de Douro en de Taag.

Het noorden, tussen de Spaanse grens van Galicië en de rivier de Douro, is een regio die vooral wordt gekenmerkt door de uitgestrekte bergketen die het doorkruist tot wel 2000 meter hoog. De gebieden die de aandacht verdienen zijn Vinho Verde, Porto en Douro. Vinho Verde staat bekend om zijn jonge, lichte, frisse en droge witte of rode wijnen. De beroemde portwijnen zijn versterkte wijnen. Tenslotte produceert de Douro-vallei elegante en verfijnde rode wijnen en droge en evenwichtige witte wijnen.

In het centrum, tussen de rivieren Douro en Taag bevinden zich de twee oudste wijngebieden van het land: Bairrada en Dão. Twee gebieden die, ondanks het feit dat zij in de vorige eeuw de weg kwijt zijn geraakt, momenteel veelbelovend werk verrichten. Enerzijds biedt Bairrada, ten zuiden van Porto, sterke, fruitige rode wijnen die hoofdzakelijk van het ras Baga worden gemaakt. Aan de andere kant maakt Dão, waarvan de naam afkomstig is van een riviertje dat door de regio stroomt, stevige en ietwat sobere rode wijnen met lokale variëteiten.

Het zuiden van Portugal begint bij de rivier de Taag tot de uitgestrekte vlakte van Alentejo. De gebieden die hier de aandacht verdienen zijn het schiereiland Setúbal, bekend om zijn gulle moscatelwijn, en Alentejo, om zijn grote rode wijnen.

Tot slot is het belangrijk de aandacht te vestigen op de subtropische eilandregio Madeira, die in de hele wereld beroemd is om zijn versterkte wijn. Het is de enige wijn ter wereld die wordt gemaakt volgens een proces dat bekend staat als "estufagem". Een soort oven die de wijn tijdens de bereiding verwarmt, waardoor hij lang houdbaar blijft.

Wijnen en wijnmakerijen.

Gezien de grote wijnscène van het Portugese land, is het niet verwonderlijk dat er over de hele lengte en breedte van het land een groot aantal wijnhuizen bestaat. Voor voorbeeld een knop:

Niepoort
Dirk Niepoort is een van de leidende figuren in de wereld van de Portugese wijn. Deze van oorsprong Nederlandse wijnbouwer zorgde in de jaren '90 voor een revolutie in de Douro en bewees dat Portugal niet alleen draait om Porto en zijn versterkte wijnen. Door de grondbeginselen van de moderne wijnbouw toe te passen, produceert het grote witte en rode wijnen met wereldwijde erkenning. Het centrum van de activiteiten ligt in Vila Nova de Gaia, maar het heeft ook wijngaarden in Dão en Bairrada.

Graham's Porto
Graham's Porto ligt op de top van een heuvel in het Portugese wijnmekka Vila Nova de Gaia. De oorsprong van Graham's Porto gaat terug tot 1820, toen de in Schotland geboren Graham-familie zich daar vestigde met als doel zich te specialiseren in de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Graham's Porto winery ligt op een ideale locatie, het milde klimaat en de oceaanstromingen dragen bij aan een uitstekende opslag en rijping van de wijn. Hun havens werden al snel tegen zeer hoge prijzen genoteerd en zijn in de hele wereld bekend.

Justinos
Een van de oudste wijnproducenten en -exporteurs van Madeira sinds 1870, Justinos is een ambassadeur voor het eiland Madeira. Onder het motto "maar één ding doen, maar het goed doen", is het erin geslaagd respect te verwerven in de wijnindustrie en aanwezig te zijn op vijf continenten.

Quinta de Soalheiro
De Quinta de Soalheiro ligt in het uiterste noorden van Portugal en staat bekend als het eerste wijnhuis dat in 1974 in Melgaço bottelde. Het is eigendom van de familie Cerdeira en is een wijnproject dat de kwaliteit van de DOC Vinho Verde als geen ander bekend heeft gemaakt. Wijnen gemaakt van inheemse rassen elegant, fris en zeer levendig.