Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150.

Portugese wijn

Bakermat van witte en rode wijnen, van vrijgevige wijnen, bijzondere wijnen...

De Portugese wijn gaat verder dan de grote versterkte wijnen die de streek van Porto te bieden heeft en die de streek beroemd hebben gemaakt. Portugal staat op de eerste plaats in de wereld wat betreft wijnconsumptie per hoofd van de bevolking. De rijkdom is zo groot dat er overal in het land wijngaarden zijn, zelfs op de eilanden, en dat er meer dan 250 inheemse variëteiten bestaan, waarvan er vele nergens buiten het land groeien. Bakermat van witte en rode wijnen, versterkte wijnen, eigenaardige wijnen zoals die van Madeira, mousserende wijnen, rosés... een interessante ontdekkingsreis van nabijgelegen schatten. Bem-vindos!

Portugal bekleedt de zesde plaats op de wereldranglijst van wijnproducenten. Hoewel het lange tijd alleen bekend is geweest om zijn grote zoete versterkte wijn: port, is de waarheid dat het een breed scala aan witte, rode, rosé, zoete, versterkte en mousserende wijnen heeft.

Zonder hun identiteit te verliezen, hebben de Portugese wijnen zich de laatste tijd in de top van de internationale ranglijst geplaatst. De producenten hebben de evolutie van de moderne wijnbouw snel kunnen bijbenen en de nieuwe generaties onderscheiden zich door hun gehechtheid aan de plaatselijke rassen en door het feit dat zij de essentie van elk van die rassen in hun wijnen tot uiting weten te brengen.

Klimaat, bodem en variëteiten.

Er zijn maar weinig landen die, met niet al te grote afmetingen, kunnen genieten van zo'n grote verscheidenheid aan klimatologische en geologische invloeden. Maar bovenal zijn de twee belangrijkste referenties van het land, enerzijds, het Atlantische klimaat dat de kust baadt en, anderzijds, de twee grote rivieren die het land doorkruisen: De Douro en de Taag.

De geïsoleerde geografische ligging aan de Atlantische rand van Europa, met Spanje als enige buur, heeft ertoe bijgedragen dat de inheemse variëteiten bewaard zijn gebleven en niet, zoals in vele andere landen, zijn meegevoerd door de invloed van Franse stammen.

Bij de rode variëteiten is touriga nacional de stervariëteit, maar ook veelgebruikt zijn baga, castelão francês, ramisco en tinta roriz of, zoals het ook wel wordt genoemd, tempranillo.

Wat witte wijnen betreft, heeft Portugal zich de laatste tijd als een serieuze producent gevestigd. Inheemse variëteiten zoals alvarinho, arinto, loureiro en maria gomes komen het meest voor.

Portugese wijnclassificatie.

Om de kwaliteit van zijn wijnen te garanderen, geeft Portugal verschillende identificerende benamingen op elk van zijn etiketten. Deze hangen af van waar ze geboren worden en hoe ze gemaakt worden:

Deze hangen af van waar ze geboren worden en hoe ze gemaakt worden:

Kwaliteitswijnen uit een bepaald gebied (VQPRD) bestaan uit wijnen van hoge kwaliteit met een beperkte productie, die worden gemaakt van specifieke rassen uit bepaalde gebieden. Binnen deze benaming zijn er twee onderverdelingen:

Denominatie van gecontroleerde oorsprong (DOC) wijnen zijn afkomstig uit de oudste producerende regio's die geografisch zijn afgebakend en gereglementeerd door hun eigen wetgeving waarin de kenmerken van de bodem, de druivenrassen, het wijnmaken en het bottelen worden bepaald.

Wijnen met gecontroleerde oorsprongsbenaming (IPR) zijn wijnen uit regio's die minimaal vijf jaar moeten voldoen aan de kwaliteitsnormen om DOC te worden.

Regionale wijnen zijn tafelwijnen die in een specifiek productiegebied worden geproduceerd.

Tafelwijnen zijn wijnen die niet onder een van de bovengenoemde categorieën vallen, maar die desondanks snel zijn meegegaan met de nieuwe generatie innovaties op wijnbouwgebied en zich volledig hebben losgemaakt van de oude versneden wijnen die als "garrafeira" worden aangeduid.

Belangrijkste productiegebieden.

Met deze classificaties kunnen we zeggen dat er momenteel 31 Beschermde Oorsprongsbenamingen en 14 Geografische Aanduidingen over het Portugese land verspreid zijn. Een grote diversiteit aan verschillende scenario's die geografisch zijn afgebakend van zijn belangrijkste rivieren: de Douro en de Taag.

Het noorden, tussen de Spaanse grens van Galicië en de rivier de Douro, is een regio die vooral wordt gekenmerkt door de uitgestrekte bergketen die het doorkruist tot wel 2000 meter hoog. De gebieden die de aandacht verdienen zijn Vinho Verde, Porto en Douro. Vinho Verde staat bekend om zijn jonge, lichte, frisse en droge witte of rode wijnen. De beroemde portwijnen zijn versterkte wijnen. Tenslotte produceert de Douro-vallei elegante en verfijnde rode wijnen en droge en evenwichtige witte wijnen.

In het centrum, tussen de rivieren Douro en Taag bevinden zich de twee oudste wijngebieden van het land: Bairrada en Dão. Twee gebieden die, ondanks het feit dat zij in de vorige eeuw de weg kwijt zijn geraakt, momenteel veelbelovend werk verrichten. Enerzijds biedt Bairrada, ten zuiden van Porto, sterke, fruitige rode wijnen die hoofdzakelijk van het ras Baga worden gemaakt. Aan de andere kant maakt Dão, waarvan de naam afkomstig is van een riviertje dat door de regio stroomt, stevige en ietwat sobere rode wijnen met lokale variëteiten.

Het zuiden van Portugal begint bij de rivier de Taag tot de uitgestrekte vlakte van Alentejo. De gebieden die hier de aandacht verdienen zijn het schiereiland Setúbal, bekend om zijn gulle moscatelwijn, en Alentejo, om zijn grote rode wijnen.

Tot slot is het belangrijk de aandacht te vestigen op de subtropische eilandregio Madeira, die in de hele wereld beroemd is om zijn versterkte wijn. Het is de enige wijn ter wereld die wordt gemaakt volgens een proces dat bekend staat als "estufagem". Een soort oven die de wijn tijdens de bereiding verwarmt, waardoor hij lang houdbaar blijft.

Wijnen en wijnmakerijen.

Gezien de grote wijnscène van het Portugese land, is het niet verwonderlijk dat er over de hele lengte en breedte van het land een groot aantal wijnhuizen bestaat. Voor voorbeeld een knop:

Niepoort
Dirk Niepoort is een van de leidende figuren in de wereld van de Portugese wijn. Deze van oorsprong Nederlandse wijnbouwer zorgde in de jaren '90 voor een revolutie in de Douro en bewees dat Portugal niet alleen draait om Porto en zijn versterkte wijnen. Door de grondbeginselen van de moderne wijnbouw toe te passen, produceert het grote witte en rode wijnen met wereldwijde erkenning. Het centrum van de activiteiten ligt in Vila Nova de Gaia, maar het heeft ook wijngaarden in Dão en Bairrada.

Graham's Porto
Graham's Porto ligt op de top van een heuvel in het Portugese wijnmekka Vila Nova de Gaia. De oorsprong van Graham's Porto gaat terug tot 1820, toen de in Schotland geboren Graham-familie zich daar vestigde met als doel zich te specialiseren in de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Graham's Porto winery ligt op een ideale locatie, het milde klimaat en de oceaanstromingen dragen bij aan een uitstekende opslag en rijping van de wijn. Hun havens werden al snel tegen zeer hoge prijzen genoteerd en zijn in de hele wereld bekend.

Justinos
Een van de oudste wijnproducenten en -exporteurs van Madeira sinds 1870, Justinos is een ambassadeur voor het eiland Madeira. Onder het motto "maar één ding doen, maar het goed doen", is het erin geslaagd respect te verwerven in de wijnindustrie en aanwezig te zijn op vijf continenten.

Quinta de Soalheiro
De Quinta de Soalheiro ligt in het uiterste noorden van Portugal en staat bekend als het eerste wijnhuis dat in 1974 in Melgaço bottelde. Het is eigendom van de familie Cerdeira en is een wijnproject dat de kwaliteit van de DOC Vinho Verde als geen ander bekend heeft gemaakt. Wijnen gemaakt van inheemse rassen elegant, fris en zeer levendig.

Filteren en sorteren

 • --- ---

Soalheiro Alvarinho 2023

Portugal Vinho Verde (Minho)

Verleidelijke mineraliteit
Soalheiro Alvarinho 2023
Snel bekijken
€ 13,94Eenheid
Bespaar € 9,36
Prijs
€ 15,50
IVA inc.
 • Nieuw

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2023

Portugal Vinho Verde (Minho)

Een complexe Albariño, mineraal en met een zeer rasechte bittere tint
Anselmo Mendes Contacto...
Snel bekijken
€ 11,92Eenheid
Bespaar € 7,98
Prijs
€ 13,25
IVA inc.
 • Nieuw

Anselmo Mendes Pardusco 2022

Portugal Vinho Verde (Minho)

Een terugkeer naar de oorsprong van Vinho Verde
Anselmo Mendes Pardusco 2022
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 8,45Eenheid
Bespaar € 5,70
Prijs
€ 9,40
IVA inc.
 • Nieuw

Quinta Do Crasto Superior 2020

Portugal DOC Douro (Douro)

Een volle, frisse en elegante rode wijn
Quinta Do Crasto Superior 2020
Snel bekijken
€ 18,85Eenheid
Bespaar € 12,60
Prijs
€ 20,95
IVA inc.
 • Nieuw

Miguel Barroso Louro Apelido Tinto 2020

Portugal DOC Alentejo (Alentejo)

Een frisse en explosieve Alentejo-melange
Miguel Barroso Louro...
Snel bekijken
90

Decántalo

€ 11,74Eenheid
Bespaar € 7,86
Prijs
€ 13,05
IVA inc.

Duas Quintas Blanco 2022

Portugal Porto (Douro)

Een witte wijn afkomstig van hooggelegen wijngaarden.
Duas Quintas Blanco 2022
Snel bekijken
91

Decántalo

Prijs
€ 16,20
IVA inc.
 • Nieuw

COZs vo-Vital Macerado 2021

Portugal Vinho de Portugal (Lissabon)

Een elegant zeldzame orange wine
COZs vo-Vital Macerado 2021
Snel bekijken
€ 22,99Eenheid
Bespaar € 15,36
Prijs
€ 25,55
IVA inc.

Graham's 30 Year Old Tawny Port

Portugal Porto (Douro)

De prachtige uitdrukking van de harmonie tussen wijn, hout en tijd
Graham's 30 Year Old Tawny...
Snel bekijken
94

Parker

Prijs
€ 95,05
IVA inc.

Graham's 10 Year Old Tawny Port

Portugal Porto (Douro)

Een eerbetoon aan ambachten
Graham's 10 Year Old Tawny...
Snel bekijken
€ 27,98Eenheid
Bespaar € 18,72
Prijs
€ 31,10
IVA inc.

Humus Rosé 2021

Portugal Vinho regional de Lisboa (Lissabon)

Een atypische rosé
Humus Rosé 2021
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 15,38Eenheid
Bespaar € 10,32
Prijs
€ 17,10
IVA inc.

Graham's 20 Year Old Tawny Port

Portugal Porto (Douro)

De perfecte balans
Graham's 20 Year Old Tawny...
Snel bekijken
€ 54,31Eenheid
Bespaar € 36,24
Prijs
€ 60,35
IVA inc.
 • Nieuw

Eremitas Amón de Kélia 2022

Portugal DOC Douro (Douro)

Een witte wijn die de essentie van zijn terroir weerspiegelt
Eremitas Amón de Kélia 2022
Snel bekijken
94

Decántalo

€ 24,25Eenheid
Bespaar € 16,20
Prijs
€ 26,95
IVA inc.

Eremitas Paulo de Tebas 2019

Portugal DOC Douro (Douro)

Rijkdom en authenticiteit
Eremitas Paulo de Tebas 2019
Snel bekijken
95

Decántalo

€ 24,25Eenheid
Bespaar € 16,20
Prijs
€ 26,95
IVA inc.

Noval Fine Ruby port

Portugal Porto (Douro)

Een schitterende en levendige Porto
Noval Fine Ruby port
Snel bekijken
Prijs
€ 15,80
IVA inc.
 • Nieuw

Eremitas Antão do Deserto 2020

Portugal DOC Douro (Douro)

Noble rabigato in zijn zuiverste vorm
Eremitas Antão do Deserto 2020
Snel bekijken
93

Decántalo

€ 26,95
-15%
Prijs
€ 22,90
IVA inc.
 • -15,03%

COZs vm-Castelão 2021

Portugal Vinho de Portugal (Lissabon)

Geraakt door de Atlantische Oceaan
COZs vm-Castelão 2021
Snel bekijken
€ 22,50
-10%
Prijs
€ 20,24
IVA inc.
 • -10,04%

Anselmo Mendes Parcela Única 2021

Portugal Vinho Verde (Minho)

Een eersteklas Alvarinho van een uniek stuk land
Anselmo Mendes Parcela...
Snel bekijken
€ 35,41Eenheid
Bespaar € 23,64
Prijs
€ 39,35
IVA inc.
 • Nieuw

Anselmo Mendes Curtimenta Alvarinho 2022

Portugal Vinho Verde (Minho)

Een verrassend ouderwetse Alvarinho
Anselmo Mendes Curtimenta...
Snel bekijken
94

Decántalo

€ 24,88Eenheid
Bespaar € 16,62
Prijs
€ 27,65
IVA inc.
 • Nieuw

Anselmo Mendes Expressões 2019

Portugal Vinho Verde (Minho)

Een Albariño vol elegantie en mineraliteit
Anselmo Mendes Expressões 2019
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 22,76Eenheid
Bespaar € 15,24
Prijs
€ 25,30
IVA inc.

Anselmo Mendes Muros de Melgaço 2022

Portugal Vinho Verde (Minho)

Een elegante en consistente vatgegiste Albariño
Anselmo Mendes Muros de...
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 18,08Eenheid
Bespaar € 12,12
Prijs
€ 20,10
IVA inc.
 • Nieuw

António Madeira Tinto 2021

Portugal DOC Dao (Beiras)

Een "vin de soif" met verfrissende elegantie.
António Madeira Tinto 2021
Snel bekijken
91

Decántalo

Prijs
€ 18,70
IVA inc.
 • Nieuw