Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150.

Wijnen uit Madeira

De langstlevende wijnen op de planeet

Madeira, het kleine Portugese eiland dat ook wel "de parel van de Atlantische Oceaan" wordt genoemd, is de bakermat van de versterkte wijnen die praktisch "gekookt" worden. Dit zijn versterkte wijnen die voortkomen uit het estufagem- en het canteiro-systeem, waarbij tijdens de rijping warmte wordt toegepast, wat resulteert in heerlijke wijnen die eeuwenlang kunnen overleven.

Geschiedenis van de wijn in de streek

Madeira is een ruig vulkanisch eiland gelegen in de Atlantische Oceaan op 1.000 km van Lissabon en 498 km van Tenerife.

Het is een van de autonome regio's van Portugal dat historisch gezien een belangrijke bevoorradingsplaats was voor ontdekkingsreizigers op lange reizen naar Amerika, Zuid-Afrika en West-Indië, een tijd waarin zijn wijnen populair werden, en verrassend genoeg is er in de afgelopen 300 jaar weinig veranderd. Madeira-wijnen kunnen meer dan honderd jaar rijpen en werden door de meeste Europese hoven beschouwd als wijnen van grote verfijning.

Maar wat maakt Madeira-wijn zo bijzonder?

Net als de portwijnen zijn de karakteristieke versterkte wijnen van Madeira enigszins toevallig ontstaan. Het was gebruikelijk dat wijnen lange zeereizen moesten maken om hun bestemming te bereiken. De wijnen werden gemaakt van druiven met een hoog zuurgehalte en een laag alcoholgehalte en werden versterkt om de lange reis te doorstaan. Het oxidatieproces van de wijn onder invloed van de hitte aan boord van een schip en de passage door de evenaar gaven de wijn een zeer bijzonder karakter dat de wijnmakers wilden imiteren, maar zonder deze lange reizen te hoeven maken, dus bouwden ze gebouwen met een structuur die de zon de vaten overdag liet verwarmen, zodat de rijping sneller zou verlopen. Dit systeem heet canteiro, en maakt gebruik van zonnewarmte om de rijping te versnellen en de suikers in de wijn te karamelliseren.

De jongste wijnen worden in het hoogste gedeelte van de kelder geplaatst, waar de warmte het grootst is, en dalen daarna af dieper het gebouw in, waar het rijpingsproces zich langzamer voltrekt. Voor de rijping worden zeer oude vaten gebruikt, omdat die geen vreemde aroma's aan de wijn afgeven. Dit systeem wordt als zeer fijn beschouwd omdat de wijnen dan langzamer oxideren en karamelliseren. Tegenwoordig is het systeem canteiro systeem wordt gebruikt voor topwijnen en cépagewijnen.

Enige tijd later ontstond de methode bekend als estufagem die bestaat uit het verwarmen van de wijnen met kooktoestellen bij temperaturen tussen 45ºC en 50ºC, een procedure waarmee in drie maanden een resultaat wordt verkregen dat vergelijkbaar is met het resultaat dat wordt verkregen na 5 jaar blootstelling van de wijn aan de tropische hitte die wordt ervaren tijdens de lange reizen per schip. Tegenwoordig worden temperatuurgeregelde roestvrijstalen tanks gebruikt om dit proces na te bootsen.

Het is verbazingwekkend te weten dat een van de factoren die wijnmakers ten koste van alles vermijden: het blootstellen van de wijn aan hitte, opzettelijk wordt gedaan op Madeira waar je praktisch kunt zeggen dat de wijn "gekookt" is. Deze methode werkt omdat de druiven waarvan de wijnen worden gemaakt gewoonlijk veel vroeger worden geoogst, zodat hun most zuurder is dan die van andere wijnen, en dit eigenaardige rijpingsproces geeft hun wijnen een buitengewone levensduur die zelfs de honderd jaar kan overschrijden. Het zijn praktisch eeuwige wijnen.

Druivensoorten

Vier belangrijke traditionele rassen worden gebruikt voor de productie van Madeira-wijnen: sercial, verdelho, boal of bual en malvasia (op de markt gebracht als malmsey), allemaal witte rassen.

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw werden de traditionele variëteiten praktisch uitgeroeid door meeldauw en druifluis. Momenteel is meer dan 80% van de wijngaard beplant met de variëteit tinta negra mole, die lichte, zoet smakende rode wijnen oplevert.

Locatie, klimaat en bodem

Het eiland Madeira en zijn buurman, het kleine eiland Porto Santo, liggen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, op ongeveer 1000 km van Lissabon, op een breedtegraad die vergelijkbaar is met die van Casablanca in Marokko.

Madeira heeft een subtropisch oceaanklimaat met milde en aangename temperaturen. Het is een streek met steil aflopende bergen waar de wijnstokken groeien op verhoogde terrassen met zeer vruchtbare vulkanische bodems. De druiven worden vroeg geoogst en hebben daardoor een zeer hoge zuurgraad, een belangrijk kenmerk voor de productie van Madeira's versterkte wijnen.

Het eiland heeft ongeveer 400 hectare wijngaarden en een beperkte productie.

Classificatie

Madeira-verrijkte wijn is een wijn waaraan tijdens de gisting wijnalcohol wordt toegevoegd, waardoor een versterkte wijn ontstaat die tussen 17% en 22% alcoholvolume kan bevatten.

Volgens hun kenmerken zijn dit de meest voorkomende stijlen van Madeira-wijnen:

Regenwater Madeira

Dit is de friste en fruitigste stijl, met een bleke kleur en een zachte zoetheid. Een ideale wijn voor beginners in de wondere wereld van Madeira´s versterkte wijnen.

Madeira Rainwater is een wijn die hoofdzakelijk wordt gemaakt van de variëteiten tinta negra mole en verdelho. Het is een lichte wijn met tonen van gekarameliseerde grapefruit, geconserveerde citroenen en wortelbier.

Naar verluidt is de naam afkomstig is van de mythe dat bij een gelegenheid, terwijl ze stonden te wachten om te worden opgehaald voor vertrek naar Amerika, de vaten Madeira-wijn op het strand opbolden als gevolg van de regen (het regent veel op Madeira) en de handelaren, in plaats van de wijnen weg te gooien, ze op de markt brachten als een nieuwe stijl van Madeira, een delicate en lichte wijn.

Maderawijnen worden gemiddeld drie jaar gerijpt en zijn vrij toegankelijke wijnen.

Sercial Madeira

Deze druif staat bekend om de zuurgraad en leidt tot droge Madeira-wijnen met een hoge zuurgraad.

Ze bevatten een minimum aan restsuikers (9 tot 27 g/l). Het zijn delicate wijnen die het heel goed doen als aperitief, om licht gekoeld te serveren bij vis of bij voedsel dat gewoonlijk moeilijk te combineren is, zoals artisjokken of asperges.

Een ongebruikelijke stijl, maar een die veel frisheid biedt en smaken die doen denken aan citrusvruchten.

Madeira Verdelho

Dit zijn wijnen met levendige zuren, vergezeld van smaken die doen denken aan gebakken appels, mango, gekarameliseerde sinaasappel en specerijen zoals paprika, met een heerlijke hint van vulkanische mineraliteit en tonen van vijgen en gedroogd fruit. Ze zijn complexer en voller dan de wijnen uit één wijngaard en hebben een restsuikergehalte dat varieert van 27 tot 47 g/l.

Het is een zeer veelzijdige wijn, die in staat is de smaak van zoete en hartige gerechten te versterken. Licht gekoeld kan het als aperitief worden geserveerd. Hij past zeer goed bij intense kazen zoals stilton of camembert en natuurlijk bij typisch Portugese kazen zoals Azeitão, Serra da Estrela en Amarelo da Beira Baixa.

Het heeft genoeg body om te combineren met chutneys en zoetzure conserven. Het gaat heel goed samen met vers fruit en kan zelfs worden gecombineerd met milde vis.

Madeira Boal

Donker van kleur, ook bekend als bual, met intense aroma's van gekarameliseerde appel, gebrande suiker, rozijnen of kaneel. Het is een zoete wijn in de mond, maar zonder plakkerig te zijn en behoudt een zuurgraad die zijn zoetheid in evenwicht houdt en met de jaren wordt de wijn complexer en interessanter. Het heeft een restsuikergehalte dat varieert van 45 tot 63 g/l.

Madeira Boal is ideaal bij kazen en fruit en is de favoriete wijn van chocoladeverslaafden. Hij past perfect bij chocolaatjes met 75% cacao of meer. Boal wijnen passen goed bij patisserie en zijn als een heerlijke zonnestraal op een winterse dag.

De meeste van deze wijnen worden gemaakt volgens het "canteiro" proces en de vintage flessen staan bekend als "Colheita".

Madeira Malvasia

Het is deze wijn, ook bekend als Malmsey, waar Madeira internationaal bekend om staat. Hij kan worden gemaakt met verschillende soorten malvasia, zoals cândida, cândida Roxa en malvasia de São Jorge, zolang ze maar een hoge zuurgraad hebben.

Deze wijn is donker van kleur, rijk van structuur, aromatisch, lang en aanhoudend met tonen van vanille, noten, koffie karamel, honing of chocolade evenals gedroogd fruit, vijgen en tonen van vulkanisch gesteente. Het is een ideale wijn voor bij chocolade, fruit of ijs, hoewel er eigenlijk geen dessert is dat hem kan weerstaan.

Het heeft een restsuikergehalte dat varieert van 63 tot 117g/l. Zijn aroma's, zijn verrukkelijke complexiteit en vooral zijn hoge zuurtegraad brengen de zoetheid in balans en maken deze minder waarneembaar.

Er is nog een vijfde edele variëteit, de witte druif terrantez, die op het eiland op het punt van uitsterven stond maar thans wordt gered en die wijnen in vrijwel alle zoetheidsgraden oplevert, hoewel nooit zo droog als sercial of zo zoet als malvasía.

Madeira-wijnen naar gelang hun zoetheidsgraad

De wijnen van Madeira kunnen worden ingedeeld op vijf verschillende zoetheidsniveaus:

1.- Extra droog (Extra seco): Minder dan 49 g/l. restsuiker.

2.- Droog: minder dan ~ 59 g/l restsuiker.

3.- Middeldroog (Meio Seco): wijnen die tussen ~ 54-78 g/l restsuiker hebben.

4.- Middelzoet (Meio Doce): wijnen met ~ 78-100 g/l restsuiker.

5.- Dulce (Doce): wijnen met meer dan 100 g/l restsuiker.

Madeira-wijnen ingedeeld naar ouderdom

Madeira wijnen die gemaakt zijn van ten minste 85% van de edele rassen worden gewoonlijk geëtiketteerd volgens hun rijpingstijd, met 5 jaar als de minimum toegestane tijd voor elk van deze druiven.

Reserva: Madeira wijnen van 5 jaar oud.

Reserva Especial: Madeira-wijnen met 10 jaar rijping.

Reserva Extra: een zeldzame stijl wijn met 15 jaar rijping, hoewel producenten er de voorkeur aan geven de tijd te verlengen tot 20 jaar.

Colheita: wijnen van een enkele oogst die ten minste 5 jaar rijpen alvorens te worden gebotteld. Ze zijn gelabeld met de oogstdatum.

Frasqueira / Garrafeira. Dit zijn zeer zeldzame wijnen, ze komen uit uitzonderlijke wijnjaren en moeten minstens 20 jaar gerijpt zijn onder het canteirosysteem. Grote Madeira wijnen die praktisch voor verzamelaars zijn.

Madeirawijnen zijn te vinden met het etiket Fine/Fino en zijn wijnen die ten minste 3 jaar zijn gerijpt en gewoonlijk worden gebruikt om mee te koken.

Enkele uitstekende wijnhuizen

Barbeito

Vinhos Barbeito werd in 1946 opgericht door Mário Barbeito de Vasconcelos, die verlaten wijngaarden verwierf om er wijn te maken, waarmee hij de historische erfenis van het estufagem- en canteirosysteem voortzette. Een visionair die besloot te kiezen voor een lange rijping van zijn wijnen in de zekerheid dat de tijd ze zou verbeteren. Barbeito is een van de meest gerenommeerde en unieke wijnhuizen in Madeira, een voorloper in de productie van wijnen zonder toegevoegde suikers. Sinds 1991 heeft de familie Barbeito Vasconcelos gedeeld eigendom van de wijnmakerij met de Kinoshita familie en blijven hun versterkte wijnen bekend om hun kwaliteit over de hele wereld.

Justino's Madeira

"Doe iets, maar doe het goed". Dit is de filosofie van Justino's Madeira, een van de oudste wijnproducenten en -exporteurs van Madeira. Hoewel het bedrijf in 1953 als vennootschap werd opgericht, was het reeds sinds 1870 op het eiland gevestigd. Het is opgericht door Justino Henrique Freitas en produceert wijnen die traditionele methoden combineren met de meest geavanceerde technologie. Producten van hoge kwaliteit die over de hele wereld te vinden zijn en voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende consumenten. Justino's Madeira is ongetwijfeld een van de toonaangevende wijnhuizen in de productie en export van Madeira-wijn.

Filteren en sorteren

  • --- ---

search

Barbeito 3 Years Dry

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Traditie en essentie van de Madeira-wijnen
Barbeito 3 Years Dry
Snel bekijken
Prijs
€ 13,45
IVA inc.

Barbeito 3 Years Medium Sweet

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Een voortreffelijke vertegenwoordiger van de unieke stijl van de versterkte...
Barbeito 3 Years Medium Sweet
Snel bekijken
Prijs
€ 13,45
IVA inc.

Justinos Medium Rich

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Jonge zoetheid van Madeira
Justinos Medium Rich
Snel bekijken
€ 12,55Eenheid
Bespaar € 8,40
Prijs
€ 13,95
IVA inc.
  • Nieuw

Justinos Rich

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Verfijnd, harmonieus en zoet
Justinos Rich
Snel bekijken
€ 12,86Eenheid
Bespaar € 8,64
Prijs
€ 14,30
IVA inc.

Justinos Sercial 10 Years

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Fluweelzacht, vol en met een aanhoudende smaak
Justinos Sercial 10 Years
Snel bekijken
Prijs
€ 36,05
IVA inc.
  • Nieuw

Justinos Verdelho 10 Years

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Een versterkte wijn van witte druivensoort
Justinos Verdelho 10 Years
Snel bekijken
Prijs
€ 35,40
IVA inc.

Justinos Boal 10 Years

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Versterkte wijn uit Madeira
Justinos Boal 10 Years
Snel bekijken
90

Parker

Prijs
€ 37,30
IVA inc.

Justinos Malvasia 10 Years

Portugal DOP Madeira (Madeira)

Zoet, weelderig en volronde
Justinos Malvasia 10 Years
Snel bekijken
Prijs
€ 36,00
IVA inc.