Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150.

Wijnen uit de Jura

Vin Jaune, Château Chalon, Vin de paille, macvin en Eau de vie de Marc du Jura

De wijnen uit de Jura worden gemaakt in het gebied van Revermont, tussen de Bresse en het massief van de Jura, en hoewel het een van de kleinste gebieden in productievolume is, hebben ze een hoog prestige door hun kwaliteit. De grote verscheidenheid en onregelmatigheid van het terrein zorgt voor verschillende blootstellingen van de wijnstokken die de uiteindelijke resultaten onderscheiden. Naast rode, rosé en witte wijnen worden in de Jura ook speciale wijnen geproduceerd: Vin jaune of "geel", Vin de Paille " van stro", "Macvin du Jura" (een mengsel van most en brandewijn) en Eau de vie de Marc du Jura.

Geschiedenis van de Jurawijn

Er wordt gezegd dat de viticultuur in de Jura meer dan 5.000 jaar oud is. Wat wel een feit is, is dat er gegevens zijn over wijnen uit het gebied die al in de 6e eeuw v.C. werden verhandeld.

Aangenomen wordt dat de oorsprong van de biologisch gerijpte wijnen in het gebied te danken kan zijn aan de Spaanse aanwezigheid in het gebied gedurende een deel van de zestiende en de zeventiende eeuw.

De Jura is in vele opzichten een pioniersregio geweest. Al in 1732 werden de toegestane en verboden rassen vastgesteld en later, in 1909, werd in Arbois, in de Jura, de eerste coöperatie van Frankrijk opgericht.

Het is vermeldenswaard dat de beroemde chemicus en vader van de moderne oenologie Louis Pasteur in deze streek is geboren.

Variëteiten van druiven en soorten wijn

De belangrijkste rassen die in de Jura worden geteeld zijn witte Savagnin en Chardonnay en rode Trousseau, Poulsard en Pinot Noir.

De meest voorkomende soorten Jurawijnen zijn:

-Vin Jaune: of gele wijn, in een wijn gemaakt van laat geoogste Savagnin-druiven. Voor de vinificatie wordt eerst de alcoholische gisting uitgevoerd en vervolgens de malolactische gisting. Daarna rijpt hij minimaal zes jaar en drie maanden in kastanjehouten vaten van 228 liter. In sommige van deze wijnen komt de zogenaamde "velo flor" voor en ze zijn biologisch gerijpt, wat de wijn zijn karakteristieke toets geeft. Tenslotte wordt hij gebotteld in clavecines, flessen van 6 xcl inhoud die typisch zijn voor de streek. Enkele AOC's die uitstekende Vin Jaune voortbrengen zijn Château Chalon, dat alleen Vin Jaune maakt, Arbois en l'Etoile.

Vin de paille: wat stro-wijn betekent. Het is een zoete wijn waarin Savagnin en Chardonnay en soms Poulsard en Trousseau worden gevinifieerd. Om deze wijn te maken, worden de druiven vroegtijdig geoogst, zodat ze een hoge zuurgraad behouden en in perfecte gezondheid verkeren. Daarna worden ze aan het plafond gehangen om te drogen en hun suikers geleidelijk te concentreren tot 300-310 g/l. De trossen worden vervolgens in hun geheel geperst en de verkregen most wordt vergist in vaten van 225 liter. Na de gisting rijpt hij drie jaar in vaten. Tenslotte wordt de wijn gebotteld in kleine flessen van 37,5 cl.

-Macvin du Jura: is een mistelle uit de Jura die kan worden gemaakt met alle druivenrassen die in de AOC zijn toegestaan. De most wordt vervolgens op 16º-18º gebracht met wijnalcohol die gedurende ten minste 18 maanden in vaten rijpt. Tenslotte verblijft de Macvin du Jura enkele maanden of jaren in foudres alvorens te worden gebotteld.

Andere wijnen: De rode wijnen van Poulsard hebben de neiging laag gelaagd, kruidig en zoet te zijn en de wijnen van Trousseau hebben een profiel dat meer geschikt is om te rijpen. Arbois is het gebied waar de meeste rode wijnen worden geproduceerd. Je krijgt ook een aantal ronduit interessante Pinot Noir en Chardonnay rode wijnen die kunnen lijken op sommige van de Bourgogne.

In dit gebied wordt behalve wijn ook een distillaat geproduceerd dat Eau de vie de Marc du Jura wordt genoemd.

Ze produceren ook een distillaat dat Eau de vie de Marc du Jura wordt genoemd.

Locatie, klimaat en bodem

De Jura is een kleine strook land van ongeveer 70 km lang en ongeveer 6 km breed die langs de Côte d'Or van Bourgondië ligt, tussen de vallei van de Saône en het oostelijke deel van het Jura massief.

In de Jura liggen de meeste wijngaarden op hellingen met verschillende blootstellingen. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit leem, gevolgd door klei vermengd met calciet en kalksteen. In het gebied van l'Etoile (de ster) zijn veel fossielen van zeesterren gevonden. Het is niet bekend of de plaats zijn naam dankt aan deze sterren of aan de vijf omringende heuvels.

Het klimaat is semi-continentaal, vergelijkbaar met een mix tussen Bourgogne, Elzas en Champagne. De regenval is overvloedig, ongeveer 1000 mm per jaar. De winters zijn koud en de zomers zijn zacht met veel wispelturig weer, zodat de rijpheid en de oogsten sterk afhankelijk zijn van het oogstjaar.

De Jura is een van de kleinste wijnbouwgebieden van Frankrijk, maar staat bij iedereen bekend om zijn typiciteit en de hoge kwaliteit van zijn wijnen.

Jura wijnclassificatie

In de Jura zijn er vier appellations die helpen om de wijnen te classificeren naar hun herkomst. Deze zijn: AOC Arbois, AOC Château Chalon, AOC l'Etoile en AOC Côtes du Jura. U vindt er ook mousserende wijnen die zijn bereid volgens de traditionele methode, gekwalificeerd als AOC Crémant du Jura.

Een aantal uitstekende wijnhuizen in de Jura

.

Domaine Berthet-Bondet: wijnhuis opgericht in 1985 door een paar landbouwingenieurs die hun 15 hectare biologische wijngaarden bewerken. Een deel van de wijngaard produceert druiven voor wijn die gekwalificeerd is als AOC Côtes du Jura en een deel als AOC Château-Chalon.

Domaine de la Pinte: familiewijnhuis gerund door de tweede generatie. Zijn wijngaarden bevinden zich in Arbois en Pupillin. Ze werken sinds 1999 biologisch en sinds 2009 biodynamisch en produceren typische en tegelijkertijd unieke wijnen.

Philippe Bornard: is een buurman en vriend van de beroemde Pierre Overnoy. Het wijnbereidingsproces volgt de principes van minimale oenologische interventie. Hun wijnen zijn een zeer goede staalkaart van het terroir van de Jura.

Domaine André et Mireille Tissot: wijnhuis opgericht in 1962 dat biologisch en biodynamisch werkt. Het is een van de emblematische wijnhuizen van Arbois en de Jura. Zijn ambachtelijke wijnen geven perfect uitdrukking aan het typische karakter van de gevinifieerde druiven en het terroir waar ze vandaan komen en hebben een goed bewaarpotentieel.

Ken jij de bijzonderheden van Jurawijnen? Ontdek ze hier!

Filteren en sorteren

  • --- ---

search

Actieve filters

Butin Chateau Chalon 2013

Frankrijk AOC Château-Chalon (Jura)

Een prachtig aards wonder
Butin Chateau Chalon 2013
Snel bekijken
Prijs
€ 62,55
IVA inc.

Tissot Arbois DD 2022

Frankrijk AOC Arbois (Jura)

Een rode wijn met de magie van de Jura
Tissot Arbois DD 2022
Snel bekijken
Prijs
€ 32,75
IVA inc.
  • Nieuw