Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150.

Riesling

Wijn gemaakt van rieslingdruiven

Riesling is de naam van een variëteit of ras van witte druiven afkomstig uit Centraal-Europa en ook van de oorsprongsbenaming (D.O.) waaraan bepaalde witte kwaliteitswijnen worden toegekend die worden geproduceerd in de regio Elzas in Frankrijk, en in andere gebieden van Duitsland, Oostenrijk en Noord-Italië. De druif is klein en geelachtig met een beperkte productie. In Spanje geeft hij een droge, fruitige, frisse en bloemige Riesslingwijn, maar met minder plechtigheid en complexiteit dan in de Elzas, de Moezel en de Rijn. Hij wordt ook verbouwd in Catalonië en Mallorca, waar het wijnhuis van Miguel Gelabert in de D.O. is gevestigd. Plá y Llevant, heeft een uitstekende Riesling wijn geproduceerd, die zeer hoge prijzen heeft gewonnen in verschillende internationale wedstrijden. De Riessling druif wordt gebruikt voor de productie van de speciale wijnen genaamd Vi de Gel in de Penedès regio door middel van een speciaal teelt- en vinificatieproces.

De Riessling-druif is wellicht de beste en nobelste van de Duitse rassen en wordt wereldwijd het meest erkend.

De oorsprong ervan is opgetekend in de vallei van de Rijn in Duitsland, waar het bestaan van ermee gemaakte wijnen voor het eerst werd opgetekend in het jaar 1435 en de stam verscheen als rießlingen. Het is afgeleid van de Gouais Blanc variëteit, van Franse oorsprong, waarvan variëteiten zoals chardonnay, chenin blanc of muscadelle zouden afstammen.

Het tweede thuis is de Elzas, een kleine regio in Frankrijk tussen de Vogezen en het stroomgebied van de Rijn, waar het de schijnwerpers deelt met de gewürztraminer-variëteit. In de Elzas vinden we geweldige droge Riesling wijnen. Ze maken ook enkele zoete wijnen "Vendage Tardive" (late oogst) en "Sélection de Grains Nobles", gemaakt van druiven die zijn aangetast door botrytis.

De Riessling-druiven leveren wijnen op die perfect in evenwicht zijn qua suiker en zuurgraad, edel en elegant, met een uitzonderlijke lange levensduur; ze hebben ook het vermogen om hun bijzondere terroir te weerspiegelen. Ze geven altijd aanleiding tot fruitige en florale wijnen die verschillende nuances krijgen naargelang van de ligging, het klimaat en de bodem van de plaats waar ze zijn verbouwd.

Karakteristieken van riesling

Dit ras biedt zeer kleine en compacte trossen, met zeer korte steel en kleine lichtgroene bessen, gelijkmatig verdeeld en moeilijk los te maken.

De wijnstokken hebben een gemiddelde groeikracht en passen zich goed aan alle grondsoorten aan, hoewel ze de voorkeur geven aan arme grond. De knop komt iets te laat, zodat hij niet erg gevoelig is voor kou, maar wel vatbaar voor ziekten.

Het is een gemakkelijk slachtoffer van grijsrot, waardoor het mogelijk is om interessante zoete wijnen te verkrijgen van druiven die zijn aangetast door botrytis (edelrot)

Wijnproeverij

De variëteit riesling is aromatisch, delicaat en expressief en biedt aroma's die doen denken aan limoenen, wanneer de druif nog niet erg rijp is en die overgaan in de tonen van citroen, ananas of perzik wanneer de variëteit op een vollediger punt van rijpheid is.

Het heeft ook andere fruitige aroma's die doen denken aan appels, abrikozen of nectarine. Met het ouder worden kunnen ze ook aroma's ontwikkelen die doen denken aan toast of honing, en als de wijnstok in een warmer klimaat heeft gegroeid, vertonen hun wijnen vaak aroma's die doen denken aan exotische tropische vruchten.

Het is niet gebruikelijk coupages van riesling met andere variëteiten te vinden en riesling wijnen worden meestal niet gemaakt met rijping in vaten, zodat de aanwezigheid van hout niet interfereert met de smaak. Bij de traditionele wijnbereiding worden grote houten vaten gebruikt, omdat deze een stabiele gisting garanderen en een permanente en gecontroleerde micro-oxygenatie mogelijk maken, die helpt om het zuurgehalte van de most aan te scherpen.

In de wijnen op basis van riesling vinden we een verrassend en zeer eigenaardig aroma van de variëteit: de geur van benzine of kerosine. Sommige mensen beschrijven het als de geur van een "remmende auto". Dit eigenaardige aroma behoort tot de familie van de zogenaamde "Empyreumatic". De wijnen van riesling verwerven het in de loop der jaren. Er zijn enkele Australische rieslings die er zelfs in hun jeugd in slagen het te bezitten.

Het ras riesling heeft een zuurgraad die het ook geschikt maakt voor de productie van mousserende wijnen.

Wijn van botrytis cinerea is een goede kandidaat voor botrytis cinerea en biedt ons een prachtig assortiment wijnen op basis van edele rottingkorrels die verschillende graden van zoetheid omvatten en bij ieders smaak kunnen passen, maar ook elegant, gastronomisch en zeer langlevend zijn.

De riesling druif is een ras dat is ontstaan in een zeer koud klimaat. Het produceert ook uitzonderlijke wijnen van late oogsten en zoete ijswijnen (Eiswein), die worden gemaakt van overrijpe druiven die bevriezen bij de eerste vorst en een hoge concentratie aan suikers hebben. Al met al een exclusief genoegen!

In Duitsland worden wijnen niet alleen ingedeeld naar hun kwaliteit (Qualitätswein), maar ook naar hun suikergehalte, dat we hieronder van laag naar hoog zullen toelichten. Op de etiketten van elke fles vinden we het volgende:

Trocken wijnen: het woord zelf geeft het al aan: droog. Dit zijn de wijnen met de minimale hoeveelheid restsuiker, die we in dit geval zouden kunnen beschouwen als droge rieslings.

Vanaf hier kunt u in elk van deze wijnen al een zekere mate van meer of minder zoetheid waarnemen.

Kabinettwijnen (kabinet, kelder): dit zijn lichte wijnen, met een laag alcoholgehalte en een gemiddelde zoetheid.

.

Spätlese wijnen (late oogst): dit zijn wijnen die meer suiker bevatten dan de Kabinett, waardoor ze meer body hebben. De druiven waarmee ze worden gemaakt, zijn afkomstig van late oogsten.

Auslese wijnen: Binnen de "droge wijnen" zijn dit degenen met de hoogste hoeveelheid suiker. Ze zijn dichter dan de vorige twee en hebben toetsen van rijp tropisch fruit en kunnen bij de bereiding druiven bevatten die aangetast zijn door botrytis. (edele rotting)

In de categorie zoete wijnen vinden we de Beerenauslese (geselecteerde bessen) en Trockenbeerenauslese (selectie van gedroogde bessen). Dit zijn zoete en zeer zoete rieslingwijnen gemaakt van druiven geselecteerd uit door edele rotting aangetaste trossen.

Wijnarrangementen met riesling

Wijnen gemaakt met de variëteit riesling zijn zeer veelzijdig.

De wijnen met een gematigd zoetje passen perfect bij pittig en kruidig eten, en de zuren verfrissen en reinigen het gehemelte, dus als u een liefhebber bent van Aziatische gerechten zoals Indiaas of Thais eten, of u houdt van de kruidige vonk van Latijnse gerechten, dan heeft u in de Riessling wijn een goede bondgenoot om van te genieten en te verrassen.strong>Risling wijn heeft u een goede bondgenoot om van te genieten en te verrassen.

De Riessling wijnen gaan zeer goed samen met vlees zoals eend, varkensvlees en kip; ook met vis en zeevruchten, en kunnen zelfs sommige rode vleessoorten of wild begeleiden.

De Riessling wijnen zijn perfecte begeleiders van sushi.

Ze zijn ideaal om te combineren met kazen en foie gras. De zoetere rieslings harmoniëren uitstekend met blauwe kazen, bijvoorbeeld.

Goede metgezel voor groenten. Hij harmonieert bijzonder goed met die welke een zekere natuurlijke zoetheid bevatten, zoals rode uien, sommige paprika's, aubergines, pompoen of wortelen.

Riessling druiventeeltgebieden

De Riessling-druif kan totaal verschillende wijnen opleveren, afhankelijk van het gebied waar hij wordt verbouwd, en kan uitstekend rijpen. Hoewel riesling aanvankelijk niet erg populair was, en nog minder in trek, is het een ras dat steeds meer in de mode komt en door velen wordt geprezen en gepositioneerd als het beste van de witte rassen.

Je vindt riesling uiteraard in Duitsland, zijn geboortestreek.

Ook in de Elzas, de enige regio in Frankrijk waar de druif is toegestaan.

Er zijn riesling in Oostenrijk, Australië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en op een bescheidener manier vinden we hem ook in sommige delen van Spanje of Italië, zelfs in Chili, Argentinië of Canada.

Variëteiten die lijken op de Riessling-druif

.

Als je van wijnen op basis van riesling houdt, vindt je misschien wijnen op basis van de rassen loureiro, albariño, chenin blanc of torrontés ook lekker.

Filteren en sorteren

  • --- ---

search

Actieve filters

Wittmann Trocken Tonel 6 2022

Duitsland VDP Rheinhessen (Rheinhessen)

Een klassieke biodynamische Riesling uit de regio Rheinhessen
Wittmann Trocken Tonel 6 2022
Snel bekijken
Prijs
€ 24,00
IVA inc.
  • Nieuw

Von Winning Win Win Riesling 2021

Duitsland VDP Gutswein (Pfalz)

Een gok waarmee je altijd wint
Von Winning Win Win...
Snel bekijken
€ 15,11Eenheid
Bespaar € 10,14
Prijs
€ 16,80
IVA inc.
  • Nieuw

Bott-Geyl Riesling Grafenreben 2019

Frankrijk AOC Alsace (Elzas)

Biodynamische Riesling uit een enkele wijngaard in de Elzas
Bott-Geyl Riesling...
Snel bekijken
93

Decántalo

Prijs
€ 32,00
IVA inc.
  • Nieuw

Herr Ehrhard Unfiltered Riesling 2022

Duitsland VDP Rheingau (Rheingau)

Een zeer toegankelijke riesling, sappig en expressief
Herr Ehrhard Unfiltered...
Snel bekijken
90

Decántalo

Prijs
€ 13,80
IVA inc.
  • Nieuw

Frau Ehrhard Natürlich 2021

Duitsland VDP Rheingau (Rheingau)

Een echte dame, lichte en funky riesling
Frau Ehrhard Natürlich 2021
Snel bekijken
91

Decántalo

€ 17,68Eenheid
Bespaar € 11,82
Prijs
€ 19,65
IVA inc.
  • Nieuw

Schieferkopf Riesling Baden 2022

Duitsland Baden (Baden)

De meest aromatische Riesling uit het Zwarte Woud
Schieferkopf Riesling Baden...
Snel bekijken
90

Decántalo

Prijs
€ 12,05
IVA inc.

Radoar Vives Riesling 2019

Italië DOC Südtirol Alto Adige (Zuid-Tirol)

Een verfrissende riesling met een bedachtzaam karakter
Radoar Vives Riesling 2019
Snel bekijken
93

Decántalo

Prijs
€ 25,85
IVA inc.
  • Nieuw