- Nieuw
Oranjewijn
De beroemde oranjewijn gemacereerd met de schillen.
De oranje wijnen zijn wijnen die worden gemaakt door de most van witte rassen in contact te houden met de druivenschillen zoals bij de productie van een rode wijn. Deze techniek geeft de karakteristieke gouden, amberkleurige of oranje kleur waaraan de "oranje wijnen" hun naam te danken hebben. Door de antieke methodes die worden gebruikt zijn veel van de sinaasappelwijnen rechtstreeks verwant aan natuurwijnen, hoewel niet alle wijnen dat per definitie zijn, en het resultaat zijn wijnen met zeer persoonlijke/bijzondere kenmerken. De sinaasappelwijnen hebben meer body dan een witte wijn, oxidatieve tonen en een bittere afdronk. Ongetwijfeld is het een wijnsoort die is blijven bestaan, gezien het unieke karakter en de hoge kwaliteit van sommige ervan. Wij moedigen je aan ze te proberen
De sinaasappelwijnen zijn zonder twijfel bijzondere wijnen. Bovendien zijn veel van deze unieke wijnen natuurwijnen, wat ze nog specialer maakt. Er zijn verschillende factoren die dit mogelijk maken.
sinaasappelwijn maken.
Als we ons richten op de productie van sinaasappelwijn, zien we dat deze gegist wordt door de schillen van de druiven in contact te houden met de most en spontaan vergist dankzij de gisten die in het medium aanwezig zijn, zodat gisting met inheemse/wilde gisten gemakkelijker is. Deze maceratie van de most met de schillen en pitten geeft de wijn bovendien een beetje tannine. Tannines werken als een natuurlijke bescherming tegen oxidatie of microbiële aanvallen, zodat het mogelijk is wijn te maken met een minimum aan of zonder het gebruik van oenologische additieven zoals zwavel.
In desinaasappelwijn variëren de maceraties naar gelang van de criteria van de producent: We kunnen wijnen vinden met maceraties van enkele dagen tot maanden. Hoe meer maceratie, hoe meer kleur, body en tannines de wijn zal hebben.
De gebruikte containers kunnen van elk type zijn. Wij vinden sinaasappelwijn gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, andere in vaten of foudres en in kruiken of amforen. De laatste twee recipiënten zijn het meest gebruikelijk voor dit type wijn.
Geschiedenis van de oranje wijnen.
De term sinaasappelwijn zou in 2004 zijn bedacht door David A. Harvey, Brits wijnimporteur, om deze speciale groep amber-oranje wijnen aan te duiden. Er is echter ook een precedent in Georgië, waar al vele jaren witte wijnen worden gemaakt die met schil worden gemacereerd in grote kruiken die in de grond worden begraven, en die zij "amberwijnen" (Karvisperi ghvino) noemen. De Georgiërs maken al honderden jaren op deze manier wijn, sommigen zeggen zelfs 8.000 jaar, maar pas onlangs begonnen Italianen en Slovenen, gefascineerd door deze wijnen, hun grote vaten (Kvevris) uit Georgië te importeren om de manier waarop zij ze maakten na te bootsen.
Vanaf dat moment begon deze antieke manier van wijnmaken zich over de hele wereld te verspreiden..
Sinaasappelwijnmakers.
Enkele van de wijnmakers die er uitspringen zijn Bàrbara Forés van Terra Alta met haar Abrisa't, die de oude Garnacha Blanca brisados die in de streek gemaakt werden terugvindt, de Siciliaanse wijnen van Aldo Viola, de Sauvignon Blanc van Sebastien Riffault van AOC Sancerrelos del Penedès.Aldo Viola, de Sauvignon Blanc van Sebastien Riffault uit de AOC Sancerrelos del Penedès van Celler Credo of die van Casa Balaguer in de DO van Alicante.
Sinaasappelwijnen proeven en combineren
.
In de proeverij worden de sinaasappelwijnen gekenmerkt door hun robuust en enigszins samentrekkend, droog (geen restsuiker) en enigszins bitter. (geen restsuikers) en enigszins bitter, en in de neus vertonen ze soms pikante aroma's van gedroogd fruit, appelcompote of gedroogde sinaasappelen.
Ze passen perfect bij exotische gerechten, of het nu Koreaans, Marokkaans of Japans is. Bovendien kunnen ze, dankzij hun goede stevigheid, perfect samengaan met alle soorten vette vis of rood vlees.
De sinaasappelwijnen zijn zeer eigenaardige, gedurfde wijnen, het resultaat van het herstel van voorouderlijke technieken die je niet onverschillig zullen laten.
Riffault Sancerre Auksinis 2013
AOC Sancerre (Loire)
Marilina Cuè Moscato 2022
IGT Terre Siciliane (Sicilië)
- Nieuw
Guerila Retro Selection White 2020
Vipava-vallei (Vipava-vallei)
- Nieuw
Skerk Malvasía 2021
IGT Venezia Giulia (Friuli-Venezia Giulia)
- Nieuw
- Nieuw
- Nieuw
Damijan Podversic Kaplja Bianco 2020
IGT Venezia Giulia (Friuli-Venezia Giulia)
Casa Balaguer Salicornio Malvasía 2023
D.O. Alicante (Valenciaanse Gemeenschap)
Princic Trebez 2019
Vino da Tavola (Friuli-Venezia Giulia)
- Nieuw
La Salada El Pagès Content orange 2023
Catalonië
- Nieuw
- Nieuw
- Nieuw
- Nieuw
- Nieuw
Casa Balaguer Tragolargo Blanco 2023
D.O. Alicante (Valenciaanse Gemeenschap)
- Nieuw