Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150.

Natuurlijke wijn: wijn zonder sulfieten

Treed de natuurlijke revolutie binnen

Dewijn zonder sulfieten, wijnenbekend alsnatuurlijke wijn zijn de wijnen die op een natuurlijke manier met druiven worden gemaakt, zonder iets toe te voegen of te verwijderen. De natuurlijke wijn is afkomstig van een vorm van biologische of biodynamische landbouw waarbij uitsluitend natuurlijke producten worden gebruikt. In de wijngaard worden geen chemische meststoffen, onkruidverdelgers of pesticiden gebruikt. In natuurlijke wijnen is het belangrijkste doel het wijnjaar en het terroir te weerspiegelen, dus het wijnbereidingsproces is zo non-interventionistisch mogelijk, zodat de smaak van de druif zo puur mogelijk blijft.  Er worden geen geselecteerde gisten of andere soorten bacteriën gebruikt om de gisting te versnellen. De natuurlijke wijn wordt niet geklaard of gefilterd, zodat de wijn zelf kan evolueren. Bovendien worden in geen enkele fase van het productieproces sulfieten toegevoegd, zodat sulfietvrije wijn wordt verkregen.

Natuurlijke wijn, van de wijnstok tot in het glas

.

Zoals overal, zijn er in de wereld van de natuurlijke wijn zowel overtuigde voorstanders als overtuigde tegenstanders te vinden. De waarheid is echter dat de productie van wijn met minimale interventie elke dag meer aanhangers krijgt. Aanvankelijk beschouwden veel kenners het als een rage, maar inmiddels zijn er veel meer producten van wijn zonder toevoegingen. Maar wat maakt deze wijn zo succesvol? Om te beginnen is het belangrijk duidelijk te zijn wat nu precies een natuurlijke wijn

.

Wat is een natuurlijke wijn?

Hoewel Verordening (EG) nr. 479/2008 in bijlage IV "Categorie van wijnbouwproducten" wijn definieert als "een product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost", bestaat er in de praktijk een eindeloze lijst van toegestane oenologische producten die bij de wijnbereiding kunnen worden toegevoegd. Ingrediënten zoals zwavel, gist, enzymen of voedingsstoffen zijn nu aan de orde van de dag in veel conventionele wijnmakerijen. De natuurlijke wijn daarentegen wil trouw blijven aan deze intentieverklaring en wordt daarom gemaakt zonder toegevoegde additieven.

Zoals we, wanneer we vragen om een natuurlijk sinaasappelsap, in werkelijkheid verwachten een sap geserveerd te krijgen dat gewoon van geperste sinaasappel is gemaakt, zonder zoetstoffen, toegevoegde vitamine B, kleurstoffen of conserveringsmiddelen, zo bedoelen we, wanneer we het hebben over natuurlijke wijnen, wijnen die alleen van gefermenteerde druivenmost zijn gemaakt, zonder enige kunstmatige toevoeging.strong>natuurlijke wijnen bedoelen we wijnen die uitsluitend met gefermenteerde druivenmost zijn gemaakt, zonder enige kunstmatige toevoeging.

Is een natuurlijke wijn hetzelfde als een biologische of biodynamische wijn?

Is een natuurlijke wijn hetzelfde als een biologische wijn?

Wijnen van biologische, biodynamische en natuurlijke zijn weliswaar gebaseerd op respect voor de natuur, maar als we ze moeten definiëren, zien we dat het om verschillende termen gaat.

Om te beginnen is een biologische wijn een wijn die is gemaakt met respect voor het land en de wijngaardzonder gebruik van chemicaliën, kunstmest of fytosanitaire behandelingen in laboratoria. Wel kunnen officieel gecertificeerde biologische technieken en toevoegingen bij de productie van de wijn worden gebruikt.

De wijnproductie is niet biologisch.

Een biodynamische wijn is een wijn die evenwicht zoekt met het ecosysteem, waarbij onder andere de cycli van de natuur en de maankalender en astrale kalender worden gerespecteerd. Ook op het niveau van de verwerking is het mogelijk additieven van natuurlijke oorsprong te gebruiken, op voorwaarde dat zij voldoen aan de wettelijke beperkingen die zijn vastgesteld door de officiële biodynamische certificaten Demeter of Biodyvin.

.

Tot slot is natuurlijke wijn afkomstig van biologische, ecologische en/of biodynamische druiven, maar er worden geen additieven toegevoegd tijdens het wijnbereidingsproces. Deze producten worden gefilterd, ongeklaard en zonder toegevoegde zwaveldioxide in de handel gebracht.

Hoe wordt een natuurlijke wijn gemaakt?

"Zeg me waar je vandaan komt en ik zeg je wie je bent". Om er zeker van te zijn dat we met een natuurlijke wijn te maken hebben, moeten we de herkomst ervan kennen. Hoewel het waar is dat de druivenmost een deskundige hand nodig heeft om goed te gisten, zeggen wijnmakers die zonder additieven werken graag dat zij niet ingrijpen in het proces; zij begeleiden het alleen zodat de wijn zichzelf ontwikkelt. Uitgaande van het idee dat er niets aan de druif mag worden toegevoegd of onttrokken, moeten de grondstoffen van de beste kwaliteit zijn en daarom werken deze wijnbouwers nooit met een vrucht waarvan zij de oorsprong niet kennen.

De druiven zijn het resultaat zijn van een respectvolle teelt, zonder chemische stoffen die schadelijk zijn voor het natuurlijk evenwicht van de wijnstok. Zij opteren voor biologische, ecologische en/of biodynamische praktijken die hen in staat stellen een getrouwe afspiegeling van het land zelf te verkrijgen. Ook wordt er consequent gebruik gemaakt van de omringende natuurlijke hulpbronnen en kiest men vaak voor handwerk.

.

Eenmaal in de wijnmakerij wordt de most van de druiven gevinifieerd zonder toevoeging van commerciële gisten om de aroma's of de smaak te corrigeren. Dit is een spontane alcoholische gisting die wordt uitgevoerd met de autochtone gisten die zich in de druivenschillen bevinden. Evenzo worden bij de malolactische gisting geen externe ingrediënten toegevoegd om het proces te versnellen. Als de wijn eindelijk klaar is, wordt hij gebotteld zonder te filteren of te verfijnen, wat de reden is waarom natuurwijnen er altijd troebel uitzien. Ook wordt op geen enkel punt in het proces een van de ingrediënten toegevoegd die de laatste tijd de meeste controverse heeft veroorzaakt: zwaveldioxide.

Zwavel. De grote kern van de zaak

.

Zwavel is ongetwijfeld het ingrediënt dat een natuurlijke wijn het meest onderscheidt van andere wijnen. En als er één ding is waar natuurlijke wijnen prat op gaan, dan is het wel dat ze geen SO2 bevatten. Veel wijnmakers beweren dat alle wijnen zwavel bevatten, omdat zwavel van nature kan ontstaan tijdens de gisting. Dus uiteindelijk bestaan er geen wijnen zonder sulfieten, maar wel wijnen zonder toegevoegde sulfieten.

De aan conventionele wijnen toegevoegde SO2 is een antiseptische, antioxidant en antimicrobiële chemische stof die al eeuwenlang de kwaliteit van het product garandeert. Zwavel toevoegen om bacteriën te conserveren en te elimineren is echter één ding, zwavel misbruiken om eventuele tekortkomingen of onvolkomenheden in de wijn aan te passen is iets heel anders. Tegenwoordig wordt het in het hele productieproces gebruikt: in de wijngaard om ongedierte te bestrijden, in de kelder om de gisting te reguleren en, ten slotte, in de fles om de wijn te bewaren. Maar SO2 is een chemische verbinding die niet licht opgevat moet worden. In grote hoeveelheden kan het zeer schadelijk zijn. Bovendien kan het de authentieke aroma's en smaken van de wijn maskeren. En dit is waar natuurlijke wijnen tot hun recht komen. Ondanks de overtuiging dat een wijn zonder sulfieten niet correct kan worden geproduceerd, zijn er vele wijnbouwers die zich elke dag inspannen om te bewijzen dat het mogelijk is.

Tegenwoordig kan een natuurlijke wijn worden bewaard zonder toevoeging van SO2. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe het gemaakt wordt. De productie van deze wijn behoeft een speciale zorg vanaf de wijngaard tot de commercialisering. Gezonde druiven van topkwaliteit, hygiënische faciliteiten, zorgvuldige fermentatie en goede opslagomstandigheden zijn fundamenteel. Bovendien is elk wijnjaar anders en de wijnbouwer zelf weet niet vooraf welke wijnen jong moeten worden gedronken en welke nog jaren moeten worden bewaard. Kortom, natuurlijke wijnen vergen een langere tijd van toewijding dan conventionele wijnen, maar goed gemaakt zijn het echte juweeltjes. Daarom zijn het meestal kleine producties met een hogere kostprijs.

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search
search

Actieve filters

Els Vinyerons Lluerna Blanc 2022

Spanje D.O. Penedès (Catalonië)

Xarel·lo in zijn natuurlijke staat
Els Vinyerons Lluerna Blanc...
Snel bekijken
90

Decántalo

Prijs
€ 11,25
IVA inc.
  • Nieuw

Mas Coutelou En Commun 2021

Frankrijk Languedoc-Roussillon

Persoonlijkheid en plezier tegen alle verwachtingen in!
Mas Coutelou En Commun 2021
Snel bekijken
92

Decántalo

Prijs
€ 17,25
IVA inc.
  • Nieuw

Domaine Gramenon La Sagesse 2022

Frankrijk AOC Côtes du Rhône (Rhône)

Natuurlijke rode wijn gemaakt van Garnacha in de zuidelijke Rhône
Domaine Gramenon La Sagesse...
Snel bekijken
93

Decántalo

Prijs
€ 31,35
IVA inc.
  • Nieuw

Cascina degli Ulivi Mounbè 2014

Italië Vino da Tavola (Piemonte)

Natuurlijke rode wijn van Barbera, Dolcetto en Ancellotta uit Piemonte
Cascina degli Ulivi Mounbè...
Snel bekijken
Prijs
€ 44,20
IVA inc.
  • Nieuw

DIT Celler Selenita Brisat 2023

Spanje D.O. Terra Alta (Catalonië)

Nieuwe generatie identiteit van Montsant
DIT Celler Selenita Brisat...
Snel bekijken
92

Decántalo

Prijs
€ 11,35
IVA inc.
  • Nieuw

Mas Coutelou Matubu 2021

Frankrijk Vin de France (Languedoc-Roussillon)

Sappig en makkelijk te drinken
Mas Coutelou Matubu 2021
Snel bekijken
91

Decántalo

Prijs
€ 17,35
IVA inc.
  • Nieuw

Soca-rel Manto Negro 2022

Spanje D.O. Binissalem Mallorca (De Balearen)

Het meest authentieke portret van de Mallorcaanse wijngaard
Soca-rel Manto Negro 2022
Snel bekijken
94

Decántalo

92

Parker

Prijs
€ 22,50
IVA inc.
  • Nieuw

L'Abrunet de Frisach Blanc 2023

Spanje D.O. Terra Alta (Catalonië)

Een zeer aromatische witte wijn die Hemingway zou proberen
L'Abrunet de Frisach Blanc...
Snel bekijken
91

Decántalo

Prijs
€ 11,20
IVA inc.
  • Nieuw

Viña Almate 2022

Spanje VT Castilla-León (Castilla y León)

Een aromatische explosie van jeugd
Viña Almate 2022
Snel bekijken
Prijs
€ 12,20
IVA inc.
  • Nieuw