Jordan The Cold Fact Sauvignon Blanc
Witte wijn Op droesem.
Jong |
|
Vat | |
Licht |
|
Lichaam | |
Minder aromatisch |
|
Zeer aromatisch |
Over Jordan The Cold Fact Sauvignon Blanc
In 1970 nam Sixto Rodríguez zijn eerste album Cold Fact op, waarvan slechts zes exemplaren werden verkocht. Door een onverklaarbare wending van het lot bereikte zijn muziek echter Zuid-Afrika in een wereld waar internet en sociale media nog onbekend waren. En daar werd hij een muzikaal symbool. Terwijl in het Afrikaanse land het publiek - dat niets van Sixto afwist - zich afvroeg wie deze zanger was, zorgde Sixto in Michigan, aan de andere kant van de wereld, voor zijn drie dochters, studeerde hij filosofie en werkte hij bij een benzinestation en als metselaar. Het duurde bijna 30 jaar voordat, in 1990, Craig Bartholomew-Strydom en Steven Segarmann (bijgenaamd Sugar naar zijn achternaam en het liedje Sugar Man van Sixto) besloten het verhaal te achterhalen van die onbekende zanger die menigten in beroering bracht. En 28 jaar na de lancering van zijn eerste album hebben ze elkaar gevonden. Sixto was toen 56 jaar oud en maakte zijn debuut in Zuid-Afrika tijdens een concert voor meer dan 5.000 mensen, een topartiest waardig.
Dit verhaal heeft het wijnhuis Jordan geïnspireerd om hun witte wijn de naam Jordan The Cold Fact Sauvignon Blanc te geven, waarbij speciale zorg wordt besteed aan de extractie van suiker door koude maceratie van de sauvignon blanc. Een bijzondere zoektocht van de suikerman van deze Stellenbosch wijnhuizen in de Kuststreek. Het bedrijf, in 1986 opgericht door Ted en Sheelagh Jordan, besteedt speciale zorg aan de productie van deze wijn, die begint met het ontpitten van de druiven wanneer ze de wijnmakerij binnenkomen. Cruciaal in het proces is de maceratie vóór de gisting (bij lage temperaturen), waarbij de schillen gedurende 6 uur in contact blijven met de most om de aroma's van de druivensoort te versterken en het voor deze wijn gewenste suikergehalte te bereiken. Hierna wordt Jordan The Cold Fact Sauvignon Blanc voorzichtig geperst in een pneumatische pers, en opnieuw overgebracht naar een tank waar hij twee dagen rust alvorens te worden overgeheveld naar de gistingstank. Gedurende deze tijd wordt de most gereinigd door decanteren, zodat alle ongewenste of kruidachtige stoffen op de bodem van de recipiënt vallen (dit wordt "racking" genoemd), waardoor ongewenste, bittere en onaangename smaken en aroma's in de wijn worden vermeden. Eenmaal schoon, wordt Jordan The Cold Fact Sauvignon Blanc overgebracht naar de fermentatietank met geselecteerde gisten. In dit geval vergist elk perceel en elk wijngaardblok afzonderlijk, bij een temperatuur tussen 12ºC-16ºC.
Deze methode van verwerking is noch toevallig noch willekeurig en voldoet aan een reeks doelstellingen, waaronder het behoud van de goede conditie van de druiven en het versterken van de aroma's van de variëteit die reeds op het veld, aan de voet van de wijnstok, worden verkregen. Dit komt grotendeels doordat de ligging van de 37 jaar oude wijngaarden in Stellenbosch Kloo - een terrein met verschillende hoogten en oriëntaties - de teelt en de juiste rijping mogelijk maakt van rassen met totaal verschillende behoeften en eisen. In het geval van de witte variëteiten (verbouwd tussen 220 en 380 meter boven zeeniveau) liggen de wijngaarden op het oosten en zuiden (beide oriëntaties zijn koeler dan de andere twee), waar deze aroma's worden versterkt. Dit wordt op zijn beurt versterkt door het koude mediterrane klimaat, veroorzaakt door de zeestromingen van False Bay (op 14 km afstand) en de Benguela stromingen, waardoor deze wijnen unieke en ongeëvenaarde kenmerken krijgen.
2020 | Jordan The Cold Fact Sauvignon Blanc 2020 is een aromatische witte wijn. De neus is zeer intens, rijk en gevarieerd, met aroma's van rode bessenbladeren en vijgen. De smaak is verfrissend en doordringend, met een goede zuurgraad. Goed uitgebalanceerd. Frisse, sappige en aanhoudende afdronk. |