Vigneti Massa L'Avvelenata
Rode wijn Gerijpt in roestvrij staal Ecologisch.
Fruitig |
|
Pittig | |
Jong |
|
Vat | |
Licht |
|
Lichaam |
Over Vigneti Massa L'Avvelenata
Freisa, een variëteit die oorspronkelijk uit Piemonte (Noordwest-Italië) komt, genoot lange tijd veel faam. Geleidelijk aan namen nebbiolo en barbera het echter over en verdrongen deels deze druif, rijk aan tannines en zeer aangenaam in de neus. Toch wordt dit ras nog steeds verbouwd in de 30 hectare wijngaarden die Walter Massa bezit in de heuvels van Monleale en Tortona, in de provincie Alessandria, en waarvan hij Vigneti Massa L'Avvelenata maakt, een biologische monovariëtale rode wijn.
Walter Massa is een referentiepunt en een rolmodel geworden voor de producenten in het gebied. Hij heeft het stokje overgenomen van zijn familie en de leiding genomen over de wijnmakerij Vigneti Massa (opgericht in 1789). Tegenwoordig is het huis een wereldwijde referentie dankzij de blinde toewijding van Walter Massa aan de timoraso (een inheemse witte variëteit die op het punt stond te verdwijnen). Walter Massa 's eerste productie - gebaseerd op deze variëteit - verraste de wereld in 1987. Vandaag is de wijnfamilie gegroeid en is Vigneti Massa L'Avvelenata aan de familie toegevoegd.
Al die tijd is de filosofie van Vigneti Massa onveranderd gebleven, altijd gebaseerd op minimale interventie (zowel in de wijngaard als in de kelder). Op het veld groeien de wijnstokken op een hoogte tussen 200 en 300 meter boven de zeespiegel op gevarieerde bodems met een mix van kleiachtige leem en een zuidzuidoostelijke oriëntatie. De sterke contrasten tussen dag- en nachttemperaturen vergemakkelijken de afzetting van anthocyanen (de polyfenol die de druif zijn rode kleur geeft), wat resulteert in wijnen met een intense kleur. Een spontane gisting in roestvrijstalen tanks met inheemse gisten (bij een gecontroleerde temperatuur) en het weglaten van fineermiddelen en filtratie maken van Vigneti Massa L'Avvelenata een rode wijn gemaakt door een levende legende die voor geen goud ter wereld gemist mag worden.
2019 |
Vigneti Massa L'Avvelenata 2019 is een zeer rijke en sappige rode wijn met een robijnrode kleur. Het aroma is expressief en krachtig, met een pallet van rode vruchten, hooi en wilde kruiden. De smaak is verfijnd en gelaagd, goed gestructureerd, met ruwe en krachtige tannines.
|