Llopart Imperial Panoràmic Reserva Brut 2017
Corpinnat
(Catalonië)
Er zijn 61 producten.
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Corpinnat
(Catalonië)
Ligging, klimaat en bodem
De criteria die zijn vastgesteld voor de afbakening van het grondgebied van Corpinnat waren territoriale en milieufactoren, factoren die in verband staan met de menselijke aanwezigheid op het grondgebied en, tenslotte, wijnbouwkundige aspecten.
Het geografische gebied van Corpinnat ligt in het zuiden van de provincie Barcelona en een klein gedeelte in de provincie Tarragona. Het ligt in de voorkust van de Penedès en de aangrenzende bergketens en vormt een compact gebied binnen de DO. Penedès. Het omvat het geheel of een deel van de comarca Alt Penedès, Alt Camp, Baix Penedès, Baix Llobregat en Anoia.
Het klimaat van Corpinnat is mediterraan, met zachte winters, warme zomers en een jaarlijkse neerslag van 500 mm. Op grotere hoogten is het temperatuurverschil echter iets groter, evenals de totale jaarlijkse neerslag.
De bodem in het Corpinnat-gebied bestaat hoofdzakelijk uit breuklijnen en conglomeraten, zandstenen en leisteen, kalk en dolomiet, conglomeraten en zandstenen, klei en gips, kalkhoudend dolomiet. Als we zoeken naar de etymologische betekenis van Penedès en Corpinnat vinden we een verwijzing naar deze grondsoorten: Penedès komt van pinnae, wat rots betekent en Corpinnat, wat een samenvoeging is van COR, hart in het Catalaans, en PINNAT, bijvoeglijk naamwoord van pinna.
Afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker worden mousserende wijnen als volgt ingedeeld:
Corpinnat-reglement
Het reglement van Corpinnat is opgesteld om een minimum aan hoge kwaliteit te garanderen voor alle producten die door de wijnhuizen van de groep worden geproduceerd.
Om dit te bereiken worden zowel de veld- als de persopbrengsten beperkt en mogen alleen bepaalde variëteiten worden geteeld en gevinifieerd. Bij de indeling van de druivensoorten wordt onderscheid gemaakt tussen de historische druivensoorten van de streek: de witte Macabeo, Perallada, Malvasía of Subirat Parent, Xarel-lo en de rode Garnacha, Monastrell, Sumoll, Xarel-lo Rosado. En de toegestane niet-historische variëteiten: de witte Chardonnay en de rode Pinot Noir en Trepat.
Alleen deze druivenrassen mogen onder het Corpinnat-label worden gevinifieerd en maximaal 10% van alle druiven die de wijnmakerij binnenkomen, mogen van toegestane, niet-historische rassen zijn.
Een andere voorwaarde heeft betrekking op de duur van het rijpen op rijm. Voor het Corpinnat-label is de minimale rijpingsperiode 18 maanden, maar de producent moet ook een mousserende wijn Brut Nature met een minimale rijpingsperiode van 30 maanden en nog een Brut, Extra Brut of vintage Brut Nature met een minimale rijpingsperiode van 60 maanden op de fles in de handel hebben.
De rijpingstijd van mousserende wijnen met nagisting op fles is een bepalende factor voor de kwaliteit ervan. Hoe langer de rijping, hoe beter de bubbels geïntegreerd en fijn zijn en hoe complexer, romiger en banketachtig de wijn is.
De wijnhuizen waarin Corpinnat is ontsproten/strong>
De wijnhuizen die deel uitmaken van het collectief merk en die aan alle eisen en voorschriften voldoen, zijn:
Gramona: opgericht in 1921, is een klein wijnhuis en een aanrader als het gaat om ambachtelijke mousserende wijnen en lange rijping. Gesteund door vier generaties aan ervaring behoren III Lustros, Celler Batlle en el Enoteca tot de beste mousserende wijnmerken van het land.
Llopart: opgericht in 1887 in Subirats, is nog steeds een familiebedrijf, en staat hoog aangeschreven om de serieuze aanpak en lange rijping waardoor al zijn producten altijd worden gekenmerkt.
Nadal: een familie die zich sinds 1510 toelegt op de teelt van wijnstokken en de productie van wijnen. Zij produceerden de eerste Nadal Brut cava in 1943. Uitsluitend gespecialiseerd in de productie van mousserende wijnen. Het is gelegen in El Plà del Penedés en Nadal Brut Salvatge, met vier jaar rijping, is een goed voorbeeld voor liefhebbers van radicaal droge mousserende wijnen.
Recaredo: dit kleine, familiewijnhuis is opgericht in 1924 en wordt van oudsher erkend als de mousserende wijnkelder met de grootste stamboom en traditie in de Penedès-regio. Hun producties zijn uiterst kort en beperkt en ze zijn gespecialiseerd in mousserende wijnen van lange rijping.
Sabaté i Coca: wijnhuis gelegen in de vallei van de rivier de Bitlles, momenteel gerund door de vierde generatie van de familie. Zij passen specifieke wijnbouw en vinificaties toe op elk van hun percelen en hun 18 bodemsoorten.
Torelló: van de Masía de Can Martí de Baix blijft de familie Torelló liefhebbers van mousserende wijn het grootste bewijs van trouw aan eerlijke bedrijfsprincipes bieden, met een korte en beperkte productie, die onder het merk Torelló op de markt wordt gebracht.
Can Feixes: gelegen in Cabrera en Mediona, in de hooglanden van de noordelijke Penedès. Het landgoed werd in 1768 gesticht door Jaume Feixas en werd aan het begin van de 20e eeuw gekocht door de familie Huget. Zij produceren stille en mousserende wijnen vanuit hun eigen wijngaarden.
Júlia Bernet: is een familiewijnmakerij gelegen in het Ordal-massief met wijngaarden op 400 meter hoogte. De familie is al vele generaties betrokken bij de wijnbouw en besloot haar eigen mousserende wijnen te produceren met de nadruk op kwaliteit, toewijding aan het land en serieuze inborst.
Mas Candí: is een jong wijnhuis, opgericht in 2006, gelegen in Les Gunyoles de Avinyonet, in het Garraf-massief, met een rusteloos karakter dat wil experimenteren met verschillende technieken, zowel in de wijngaard als in het wijnhuis.
Can Descregut: een wijnhuis met lef dat kwaliteitswijnen en mousserende wijnen produceert volgens criteria van minimale interventie om het typische karakter van de Penedès en het karakter van de minerale bodems van Vilobí del Penedès tot uitdrukking te brengen.
Pardas: is het eerste lid waarvan de mousserende wijnen zijn voortgekomen uit zijn beginperiode als Corpinnat. Geproduceerd in het hart van de vallei van de rivier de Bitlles, in het noorden van Alt Penedès, geven ze uitdrukking aan en versterken ze de oorspronkelijke kenmerken van de streek.