- Nieuw
Wijnen uit Oostenrijk
Verfrissende en zoete Oostenrijkse wijn
Er zijn 93 producten.
Actieve filters
Emmerich Knoll Riesling Loibner Federspiel 2021
Wachau
(Neder-Oostenrijk)
Andreas Tscheppe Schwalbenschwarz Muskateller Macerated 2019
Weinland Österreich
(Stiermarken)
Muster Sauvignon vom Opok 2021
Weinland Österreich
(Stiermarken)
Emmerich Knoll Grüner Veltliner Ried Trum Federspiel 2021
Wachau
(Neder-Oostenrijk)
Emmerich Knoll Grüner Veltliner Ried Kreutles Federspiel 2021
Wachau
(Neder-Oostenrijk)
Claus Presinger Edelgraben Blaufränkisch 2020
Burgenland
(Burgenland)





Heinrich Muscat Freyheit 2021
Burgenland
(Burgenland)
Schloss Gobelsburg Riesling Tradition 2017
Niederösterreich
(Neder-Oostenrijk)
- Nieuw
Claus Presinger Edelgraben Grüner Veltliner 2017
Burgenland
(Burgenland)
Sattlerhof Gamlitz Sauvignon Blanc 2019
Südsteiermark
(Stiermarken)
Hajszan Neumann Ried Steinberg Grinzinger Riesling 2021
Weinland Österreich
(Wenen)
Wijngaard en druivensoorten
Het grootste deel van de Oostenrijkse wijngaard bestaat uit witte rassen.
Het druivenras Grüner Veltliner is het overheersende ras in de Oostenrijkse wijnbouw en beslaat ongeveer 35% van de wijngaardoppervlakte van het land. Wijnen op basis van Grüner Veltliner hebben een hoge zuurgraad, medium body, tonen van groene appel, citrus, vegetale, kruidige en minerale tonen.
Onder de witte druiven vinden we ook wijnen van Müller-Thurgau, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Tenslotte de inheemse Welschriesling, Rotgipfler en Zierfandler, die in het zuiden van Wenen worden gemengd tot een bijzonder sterke wijn die Gumpoldskirchner wordt genoemd.
De meest verbreide druivenrassen zijn Zweigelt, Portugieser en Blaufränkisch, alsmede Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. De rode wijnen zijn fris en delicaat.
Wijnbouwgebieden in Oostenrijk
De belangrijkste wijnproducerende regio's van Oostenrijk zijn Satz-Burgenland, Steiermark, Wien en Niederösterreich met de subregio's Wachau, Kamptal en Kremstal. Wachau is misschien wel de streek waar een aantal van de beste wijnen vandaan komt.
Niederösterreich: Het is het grootste gebied. Het omvat ongeveer 67.000 ha wijngaarden. Omvat Wienviertel DAC, Kamptal DAC, Kremstal DAC, Wachau, Wagram, Traisental DAC, Carnuntum en Thermenregion.
Wien: omvat de subregio Wiener Gemischter. Het wijngaardareaal bedraagt ongeveer 1.500ha. Burgenland: het bestaat uit ongeveer 32.200 ha wijngaarden. Dit gebied omvat Eisenberg DAC, Leithaberg DAC, Neusiedlersee DAC en Mittelburgenland DAC
Styria: Bestaat uit ongeveer 10.500 ha wijngaarden. De subregio's zijn Weststeiermark, Sudsteiermark en Sudoststeiermark.
De meeste Oostenrijkse wijngaarden liggen op terrassen op het zuiden, grenzend aan de Donau, vlakke velden en bergen of op de heuvels rond Wenen.
Oostenrijkse wijnclassificatie
.De classificatie van wijn uit Oostenrijk is enigszins complex. In sommige opzichten lijkt het op het Duitse classificatiesysteem.
Volgens de kwaliteit kunt u vinden:
Tafelwein: dat zou de tafelwijn zijn.
-Landwein: dat zou de wijn van het land zijn.
Qualitätswein: dit is een kwaliteitswijn waarvan de most afkomstig is uit één enkel wijnbouwgebied. Binnen de Qualitätswein vinden we de DAC (Districtus Austriae Controllatus) die niet alleen regio's afbakenen, maar ook toegestane variëteiten, minimale alcoholgehaltes, minimale KMW (most suikergewicht), opbrengsten...
Ze kunnen zijn:
-Kabinettwein: indien de most ten minste 17º KMW en ten hoogste 19º KMW bevat. Er is geen suiker toegevoegd aan de most. Het totale alcoholgehalte mag niet meer dan 12,7% bedragen.
-Prädikastwein: hieronder vallen kwaliteitswijnen met bijzondere kenmerken. De druiven moeten rijper zijn en er worden ook hogere eisen gesteld aan de druivenoogst, nog afgezien van het feit dat de oogst en de voor de vinificatie gebruikte druivenrassen op het etiket moeten worden vermeld.
Tussen tweederde en driekwart van de Oostenrijkse wijnproductie wordt gekwalificeerd als Qualitätswein.
Dan vinden we ook nog de kwalificaties binnen de groep van de zogenaamde Prädikatwein of kwaliteitswijnen met bijzondere kenmerken. Bij deze beoordeling wordt rekening gehouden met het type rijping en verwerking van de druiven, alsmede met de KMW-niveaus:
Spätlese: (minimaal 19º KMW) wijn van laat geoogste druiven. Qua kwaliteit ligt hij ergens tussen de Kabinett en de Auslese in.
-Auslese: (minimum 21º KMW) late oogst wijnen, licht en zoet.
.-Beerenauslese BA: (minimum 25º KMW) wijn uitgewerkt met geselecteerde granen van edele rotting. Het is een erg zoete wijn.
-Eiswein: (minimaal 25º KMW) ijswijn. Men liet de druiven in de wijngaard bevriezen en de druiven werden geoogst zoals ze waren. Het is een zoete wijn.
Strohwein: is een "strowijn", gemaakt van overrijpe druiven en gepacificeerd op stromatten.
-Ausbruch: (minimaal 27º KMW) traditionele zoete wijn.
-Trockebeerenauslese TBA: (minimum 30º KMW) wijn gemaakt van druiven aangetast door edele rotting. Sommige zijn echt spectaculair. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan hun Duitse tegenhangers.
Oostenrijkse wijnproducenten
.Sommige van de meest prominente wijnmakers van Oostenrijk zouden Gut Oggau of Kracher Winery uit Burgenland of Weingut Bründlmayer uit Kamptal en Weingut Alzinger uit Wachau en Schloss Gobelsburg uit Neder-Oostenrijk kunnen zijn.
Kende je de eigenaardigheden van Oostenrijkse wijnen al? Wij moedigen je aan ze te proberen!