Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Decántalo
Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

De nieuwe generatie Albariño

07/05/2025 Wijnbereiding

De Albariño-variëteit is nog steeds in de mode. Een inheemse Galicische druif die verder gaat dan het concept van jonge, frisse en fruitige wijn, en waarvan de trouwe consumenten ook fervente liefhebbers zijn van rijping op lies en zelfs van het goede samenspel dat de variëteit met hout kan bereiken.

Viñedo de albariño


Tegenwoordig brengt een nieuwe generatie jonge oenologen een frisse kijk op de wereld van witte wijn gemaakt van de albariño-druif. Een echte generatieverschuiving die zorgt voor een vleugje frisheid, creativiteit en innovatie, en ons vandaag de dag laat genieten van een breed scala aan albariño-wijnen die perfect zijn om naar eigen smaak van te genieten.

Uniciteit van de percelen

Uitgaande van het principe dat "wijn in de wijngaard wordt gemaakt", richt deze nieuwe generatie zich voornamelijk op de uniciteit en het karakter van elk perceel. Alles draait om het begrijpen van de variabiliteit van het terroir en het klimaat. Aangezien de meeste wijnhuizen in het oorspronkelijke gebied van de albariño-druif (Galicië) gebaseerd zijn op kleinschalige landbouw, stelt de diversiteit van kleine percelen hen in staat om een gepersonaliseerde wijnbouw en vinificatie toe te passen, afhankelijk van de kenmerken van elk terroir. Een arbeidsintensief en ambachtelijk proces waarmee ze unieke en originele wijnen kunnen creëren.

Alles voor de albariño

De nieuwe wijnbouwers zien de albariño als een druivensoort met een onderscheidend karakter die frisheid en complexiteit toevoegt. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze typische variëteit van de Rías Baixas nieuwe gebieden is gaan verkennen en andere herkomstbenamingen en regio’s heeft bereikt waar ze nu ook wordt verbouwd. Vandaag de dag vinden we de albariño-druif niet alleen in Spaanse regio’s zoals Catalonië, Castilië en León en Cantabrië, maar ook in wijnbouwgebieden van Chili, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Het resultaat zijn prachtige monovariëteiten van albariño, gekenmerkt door hun zuivere smaken, opvallende zuurgraad en groot aromatisch potentieel. Maar dat is niet alles, want er zijn ook interessante blends te vinden met lokale variëteiten die de kenmerken van deze sterdruif nog meer versterken.

Groot bewaarpotentieel

Respect voor het terroir en diepgaande kennis van de albariño-druif maken het mogelijk om verder te gaan dan het klassieke paradigma van jonge, frisse en fruitige wijn. Want als de albariño-druif ergens om bekend staat, dan is het wel om zijn zuurgraad, een ideaal en essentieel element voor het rijpen van wijn. Daarom experimenteren nieuwe oenologen met nieuwe materialen zoals beton, vaten of foeders, met als doel hun witte wijnen met de tijd een grotere complexiteit aan nuances te geven. Een ander opmerkelijk aspect is dat we te maken hebben met een van de weinige Spaanse witte druiven die een uitstekende rijping op lies toelaat. Een eigenschap die zorgt voor meer volume, romigheid en variëteitskarakter, en die de zoektocht naar differentiatie door wijnhuizen nog verder vergroot.

En om verder de wereld van witte wijnen te verkennen, nodigen we je uit om deze video te bekijken waarin het verschil tussen albariño en verdejo wordt uitgelegd – twee emblematische druivensoorten van Spanje, elk met hun unieke profiel en eigenschappen.