Meritxell Juvé leren kennen, CEO van Juvé & Camps
Moeder van een dochter en een zoon, dochter, kleindochter en achterkleindochter van wijnbouwers, Meritxell leidt al bijna tien jaar het familiebedrijf. Een functie die haar heeft gevestigd als de jongste vrouw die een groot wijnbedrijf in Spanje leidt. Een zware verantwoordelijkheid die, hoewel zeker niet licht, haar er niet van weerhoudt om het merk waarmee ze is geboren, opgegroeid en gevestigd, te waarderen met dezelfde passie en toewijding als iemand die een groot project begint. Uiteraard met de uitzonderlijke wijsheid die je opdoet door vanaf de wieg tussen wijngaarden en schoolbanken te leven. Onder het motto “cava is een wijn van geluk, niet alleen van viering”, heeft Meritxell haar visie omgezet in een missie: deze iconische wijn naar tafels over de hele wereld brengen.
1. Vierde generatie Juvé, hoewel je op 28-jarige leeftijd bij het bedrijf kwam, ben je er altijd mee verbonden geweest. Wat is je eerste herinnering aan wijn?
Mijn eerste jeugdherinneringen zijn nauw verbonden met de wijngaarden van thuis, waar ik in het weekend met mijn neven en nichten speelde. Ik heb het grote geluk gehad om geboren te worden in een familie met een enorme verbondenheid met het land, een passie die ongetwijfeld door generaties heen wordt doorgegeven en ik hoop dat ik die aan mijn kinderen kan doorgeven.
2. Dochter, kleindochter en achterkleindochter van wijnbouwers, je referenties moeten talrijk zijn. Welke adviezen van je familie heb je het meest in de praktijk gebracht in je dagelijkse leven?
Het is moeilijk om er één te noemen... Van jongs af aan hebben ze me liefde voor het land bijgebracht, voor goed werk, voor het nastreven van uitmuntendheid, voor respect voor de natuur en de zorg voor de wijngaarden.
Uiteraard is mijn grootste referentie mijn vader. Hij is een man die enorm toegewijd is aan de regio en verliefd is op wat hij doet, een vechter en eerlijk... ik had geen betere leraar kunnen hebben en ik heb het immense geluk om elke dag van hem te blijven leren en zijn volledige steun te hebben.
Een groot advies van mijn vader is dat “meer dan klanten, we vrienden hebben en we hen moeten waarderen”. En ik ben het volledig met hem eens, onze toewijding is niet alleen aan de zorg voor het land en het maken van wijnen. Achter het hele proces van wijnstok tot glas staat een groot aantal mensen, te beginnen met ons team, restaurateurs, sommeliers, beïnvloeders, consumenten... zonder hun steun zouden we duidelijk niet zijn waar we nu zijn.
3. Het leiden van een eeuwenoud bedrijf moet een uitdaging zijn. Wat zijn de eerste obstakels die je tegenkomt wanneer je nieuwe initiatieven wilt implementeren?
De wijnbouwtraditie en het onophoudelijke streven naar uitmuntendheid zijn al vier generaties lang de ziel van onze wijnmakerij. En juist deze constante drang om het gevestigde in twijfel te trekken, heeft ons ertoe gebracht nieuwe manieren te ontdekken om kwaliteitsvolle mousserende wijnen te creëren. Er zijn geen obstakels voor nieuwe initiatieven, maar wel een sterke toewijding aan de hoogste kwaliteit.
4. Klimaatverandering is een realiteit die de hele sector waarschuwt. Welke strategieën overwegen jullie om de uitdagingen van duurzaamheid aan te pakken?
Zonder twijfel zijn het moeilijke jaren voor de wijngaard, klimaatverandering vormt een grote uitdaging, vooral met een 100% biologische wijnbouw zoals de onze. Gelukkig,
hebben we een geweldig wijnbouwteam en passen we zeer milieuvriendelijke technieken toe om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te optimaliseren en om
de levensduur van de wijnstokken te behouden en te verlengen. Ook op het niveau van de wijnmakerij werken we met protocollen voor de optimalisatie van energie- en waterbronnen, afvalbeheer, het gebruik van ecologische en recyclebare materialen, en de vermindering van onze ecologische voetafdruk.
5. De cava Reserva de la Familia, een Gran Reserva Brut Nature die aanvankelijk exclusief was gereserveerd voor het gebruik van de familie Juvé, is uitgegroeid tot een groot verkoopsucces. Hoe wordt de nieuwe Brut Nature Reserva Rosado door de markt ontvangen?
We zijn oprecht tevreden met de goede ontvangst zowel door critici als consumenten. Voor ons is het een zeer speciale mijlpaal, wanneer we het vijftigjarig bestaan van onze meest iconische mousserende wijn naderen, om zijn herinterpretatie in roze vorm te presenteren, terwijl we de pioniersgeest van de Reserva de la Familia behouden. Een unieke rosé brut nature gran reserva geboren uit een unieke combinatie waarin de xarel·lo, de kenmerkende witte druif van de Penedès, een prominente rol speelt in de assemblage, samen met de variëteiten pinot noir en garnacha tinta.
6. Over het algemeen worden bubbels geassocieerd met viering, hoe kunnen we aantonen dat cava een wijn is die overal bij past?
Hoewel ze vaak worden geassocieerd met viering, zijn mousserende wijnen de meest gastronomisch veelzijdige wijnen, vooral de gran reserva brut nature (zonder toegevoegde suikers). Ze kunnen elk gerecht begeleiden, waardoor ze ideaal zijn voor elke maaltijd: groenten, rijstgerechten, pasta's, mager vlees, peulvruchten, allerlei soorten voorgerechten... tot aan het dessert. En uiteraard zijn ze perfect om van te genieten in goed gezelschap.
7. Naast de bubbels werken jullie ook aan de herlancering van stille wijnen onder de DO Penedès. Welke rol zullen deze wijnen spelen in de identiteit en de toekomst van de wijnmakerij?
Zonder twijfel, met het Espiells wijnproject willen we een stap vooruit zetten, en we zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat ze binnenkort een belangrijkere rol gaan spelen in de toekomst van de wijnmakerij. We werken onvermoeibaar en met veel enthousiasme om dit vanaf volgend jaar te realiseren.
8. Als moeder van twee kinderen en CEO van Juvé & Camps, is het combineren van werk en gezin een dagelijkse uitdaging. Welke aspecten beschouw je als essentieel om een betere integratie tussen werk en gezinsleven te bevorderen?
Effectief combineren is een prioritaire uitdaging, en daarom bevorderen we een flexibele organisatiecultuur en hebben we formules geïmplementeerd om een goede balans tussen werkverplichtingen en gezinsleven te vergemakkelijken (flexibele werktijden, thuiswerken, enz.), die de waarde van welzijn erkennen. Persoonlijk heb ik geleerd dat het niet gaat om kiezen tussen werk en gezin, maar om systemen te ontwerpen die ze compatibel maken. Het bevorderen van deze visie is niet alleen een kwestie van sociale verantwoordelijkheid, maar ook een bedrijfsstrategie om het beste talent aan te trekken en te behouden.
10. In een nog steeds door mannen gedomineerde wereld, wat is je mening over de rol van vrouwen in de wijnsector?
Mogelijk zijn er in de wijnsector nog steeds meer mannen dan vrouwen die de verschillende taken en verantwoordelijkheden van de wijnmakerijen leiden, maar de laatste jaren is er een belangrijke trendverandering opgetreden en genieten vrouwen steeds meer van grotere verantwoordelijkheden. Ik ben bijvoorbeeld de eerste vrouw aan het hoofd van Juvé & Camps, maar ik volg gewoon de voetsporen van een lange lijst van geweldige vrouwen die hard hebben gewerkt, misschien sommigen in de schaduw, om ervoor te zorgen dat Juvé & Camps kon komen waar we nu zijn. Beginnend bij mijn overgrootmoeder Teresa Camps en verder met mijn grootmoeder, tantes, mijn moeder en alle vrouwelijke medewerkers die we hebben gehad en hebben in de wijnmakerij.
11. Met zoveel open fronten moet je weinig tijd overhouden, maar wanneer je een moment vindt, hoe besteed je je vrije tijd?
Ik ben gepassioneerd door mijn familie en vrienden, buitenactiviteiten, reizen en, uiteraard, gastronomie, de trouwe bondgenoot van wijn. Ik ben een levensgenieter en beschouw mezelf als bevoorrecht om te kunnen genieten van de buitengewone gastronomische ervaringen die zowel Spanje als vele andere hoeken van de wereld bieden.
12. Tot slot, kun je ons een wijn aanbevelen die je de laatste tijd aangenaam heeft verrast?
Ik heb het grote geluk ook CEO te zijn van onze distributeur, Primeras Marcas, wat me in staat stelt om geweldige wijnen te proeven en te ontdekken, zowel Spaanse als van de rest van de wereld, en ik moet toegeven dat er veel zijn die me aangenaam verrassen... maar ik geef er de voorkeur aan geen namen te noemen omdat ik er zeker een zou vergeten.