Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Decántalo
Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Ontdekking van La Salada met Toni Carbó

Bij aankomst in Les Parellades, een klein wijkje in El Pla del Penedès (Catalonië), is de silhouet van Toni Carbó al van verre te zien, zittend op zijn tractor. Hier, in de Penedès, zijn de recente regenbuien overvloedig geweest, het onkruid groeit overal weelderig en het werk, zoals Toni zelf zegt, houdt nooit op. Wat een betere manier om ons te introduceren in La Salada!


Om zijn project echt te begrijpen, is er geen betere manier dan in zijn busje te stappen en ons mee te laten nemen naar de oorsprong van alles: de wijngaard die zijn grootouders al cultiveerden. Hoewel de regen de wegen moeilijk begaanbaar heeft gemaakt en het onkruid welig tiert, is aankomen bij de masía van Cal Ton de La Salada als een reis terug in de tijd. Daar werd zijn grootvader geboren en daar werkten zijn voorouders in de wijngaarden van de "Señor". Het landschap is spectaculair, maar tussen alle wijngaarden zijn er enkele die opvallen door hun wilde schoonheid: die van Toni. Zoals hij zelf met een glimlach zegt: “de mijne zijn degene met het meeste onkruid”.

Toni definieert zichzelf niet als biodynamisch, hoewel hij veel van die waarden deelt. Hij spreekt liever over verbinding, over een echte band met de aarde. Voor hem heeft het geen zin om voorbereidingen te kopen of voorschriften te volgen die hem van direct contact met de wijngaard verwijderen. Zijn ding is daar zijn, elke dag, zoals zijn grootvader en vader deden. Want Toni gelooft in de wijngaard, niet in de etiketten. En daarom verzorgt hij persoonlijk de 23 hectare van de familie en nog eens 3 van vrienden en buren.

Ecologische wijngaarden bewerkt met respect en gevoeligheid, en wijnen gemaakt met minimale interventie, altijd op zoek naar de expressie van wat de aarde te zeggen heeft. Het zijn natuurlijke wijnen, diep verbonden met de Penedès, maar zonder zich te binden aan een oorsprongsbenaming. Toni wil vrije wijnen, die authenticiteit ademen en de ziel van La Salada weerspiegelen.

Hoewel dit project diep persoonlijk is, is Toni geen nieuwkomer in de wijnwereld. Zijn hele leven is verbonden geweest met de wijngaard, hij groeide op tussen de wijnstokken, studeerde aan een landbouwschool bedoeld voor kinderen van pagesos (boeren, in het Catalaans), en samen met zijn vriend Ramón Jané creëerde hij het project Mas Candí. Maar het was een glas — beter gezegd, drie — dat zijn leven veranderde: een wijn van de meester van de Catalaanse natuurlijke wijnen, Laureano Serres. Het eerste glas verwarde hem, het tweede intrigeerde hem, en het derde maakte hem verliefd. Sindsdien is hij blijven onderzoeken, lezen, vragen... zoeken.


Een van zijn grote inspiratiebronnen was La Dive Bouteille, een beurs voor natuurlijke wijnen nabij Saumur (Frankrijk), beschouwd als een van de belangrijkste ter wereld. Daar vond hij geen pakken of pompeuze toespraken: hij vond passie, aarde, en echte gesprekken over wijngaarden, niet over marketing.

Toni blijft experimenteren en gaat een stap verder. Vandaag ontwikkelt hij coupages direct in de wijngaard, door verschillende variëteiten op hetzelfde perceel te planten om ze samen te vinificeren. Een gok die voortkomt uit zijn essentiële filosofie: alles zit in de wijngaard.

En zo maakt Toni zijn wijnen: uniek, authentiek, anders. Van de inhoud tot de verpakking. Elk etiket, elke naam, vertelt over een moment, een verhaal, een beleefde emotie. En La Salada is niet alleen wijn. Het is een manier van in de wereld staan.